Šepić: Nezavisni blok će biti opozicija

N. Ka.
Šepić: Nezavisni blok će biti opozicija
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / S današnje konferencije Nezavisnog bloka u Sarajevu: Šepić najavio odlazak u opoziciju

Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić je danas na konferenciji za medije rekao da je Nezavisni blok nastao kao jedna nova politika, odnosno odgovor na politiku.

“Mi kao Nezavisni blok ćemo do kraja ostati vjerni svojim idejama. Nismo stranka koja je govorila u kampanji jedno, a sad drugo. Jedan dio naših poslanika koji su izabrani odustali su od ove ideje. Izvinjavam se biračima i glasačima ako smo iznevjerili ideje. Kao predsjednik stranke se izvinjavam”, rekao je Šepić i dodao:

“Nezavisni blok će biti opozicija. Držat ćemo se ideja zbog kojih smo i nastali”, zaključio je Šepić.

Aida Baručija, zastupnica u Državnom parlamentu, kazala je da su odmah krenuli s radom.

“Iskoristit ću priliku da nadležne pozovem da rade. Molim svoje kolege da glasaju za naše prijedloge o raspodjeli novca od akciza za liječenje. Pozivam kolege da se izdignu iznad vlastitih interesa i počnu raditi za narod. Tražit ćemo da Parlament zauzme stav da spriječi porast akciza i stope PDV-a”, zaključila je Aida Baručija.

Amer Obradović, poslanik u Parlamentu FBiH, kaže da je razočaran što nemaju dovoljan broj sjednica.

“Glasao sam protiv budžeta Federacije, uložio sam nekoliko amandmana misleći da tako možemo doprinijeti poboljšanju života građana. U narednom periodu djelovat ću kao opozicija. Mislim da je promjena stavova koje ste iznijeli u kampanji je čista prevara glasača, zbog toga ostajemo dosljedni idejama”, rekao je Obradović.

On smatra da je aktuelna vlast dovela državu u ovakvo stanje i ističe da promjene i poboljšanje mogu donijeti samo nove snage.

“Jedan od prijedloga koje ću u narednom periodu donijeti je da se radnici s platom do 600 KM ne porezuju, odnosno uvode se nulte stope poreza za ovakve plate. Drugo je zaštita poljoprivrednih proizvodača. Razlog leži u činjenici je da tržište ne može riješiti ove probleme, već mora entitetska vlast uvesti minimalne cijene otkupa”, zaključio je Obradović.

Nijaz Kadirić, ministar privrede USK, kaže da su oni u USK pozicija zajedno sa pet stranaka. Te da se od početka drže stavova na kojim je i nastao Nezavisni blok.

Damir Hadžić, iz Nezavisnog bloka kaže da su oni kao stranka upozoravali da novac od akciza neće biti adekvatno utrošen, što je pokazatelj dizanja kredita u posljednje vrijeme i traže da se one smanje.

“Mi, kao odgovorna stranka, tražimo da ne dođe do povećanja poreza i drugih troškova. Što se tiče prijedloga gospodina Obradovića, za neoporezivu stopu plata, očekujemo da ćemo do kraja mandata dovesti do toga da bude neoporeziva plata do 1.000 KM. Nije u redu da se oporezuju plate koje su stvarno niske. Kroz ovu mjeru država će više novca ubrati kroz PDV, jer će biti potrošnja veća”, rekao je Hadžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije