Baručija i NB: Novac od akciza na duhan preusmjeriti za liječenje teško bolesnih

N. Ka.
Baručija i NB: Novac od akciza na duhan preusmjeriti za liječenje teško bolesnih
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Press Nezavisni blok

Nezavisni blok danas je održao press konferenciju na kojoj je predstavljena inicijativa za izmjene zakona o akcizama radi omogućavanja usmjeravanja namjenskih sredstava od akciza na duhan za entitetske Fondove solidarnosti za liječenje teških oboljenja

Aida Baručija, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, jutros je predala Prijedlog o izmjenama zakona o akcizama.

"Svjedoci smo svakodnevnih akcija prikupljanja sredstava za liječenje djece. Novca ima, ali se ne usmjerava na pravi način", rekla je ona, dodavši kako je ovo korak Nezavisnog bloka u cilju pomaganja građanima.

Njen stranački kolega Faruk Hadžić pojasnio je kako je suština izmjena to da se sa državnog nivoa prikupe sredstva za fondove solidarnosti:

"Od akciza na duhan, od 2009. godine prikupljen je veliki iznos od kojeg zdravstvo nije dobilo ni jednu marku. Novac od akciza na duhan svake godine raste i to znači da će se svake godine moći više sredstava obezbijediti. Nema zakonske ni ustavne prepreke, jer će se dijeliti na entitetske fondove", poručio je Hadžić.

Hadžić i Baručija su otkrili da će je sljedeći korak to da se osiguraju sredstva za porodilje.

Baručija je dodala da ne vidi ni jedan razlog da njene kolege ne podrže ove izmjene, dok je Hadžić press zaključio riječima:

"Novac od akciza je dosada išao u budžete, i u skladu s njim je raspoređen za putovanja i slično. Mi na ovaj nacin pokušavamo napraviti da barem pet posto ode za liječenje. Da građani ne moraju prikupljati sredstva putem SMS-ova i ne moraju razmišljati o vremenu koje je potrebno da se spasi jedan život, a prikupi dovoljan novac."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije