RS / Nezaposlene majke izlaze na ulicu: Traže da ih Željka Cvijanović sasluša kao žena

27. 01. 2018. u 15:24:00 Fena

Shares: 0

Nezaposlene majke u RS-u, koje ne primaju materinski dodatak, sutra će u Banjoj Luci peti put izaći na ulice.

Tako će još jednom iskazati svoje nazadovoljstvo i skrenuti pažnju javnosti na diskriminaciju koja je napravljena novim Zakonom o dječijoj zaštiti. 

Majke pozivaju sve građane da ih podrže u njihovoj borbi sutrašnjim okupljanjem u blizini zgrade Vlade u Banjoj Luci.

U prethodnom periodu poslale su sedam zahtjeva za sastanak s premijekrom RS-a Željkom Cvijanović i nijedan nije urodio plodom.

Kako navode, ne žele da odustanu od borbe za svoja prava i ako ne dođe do sastanka s premijerkom pripremaju apelaciju Ustavnom sudu koju planiraju predati u februaru mjesecu.

Podsjećaju da su nezaposlene majke odmah nakon usvajanja Zakona o dječijoj zaštiti u Narodnoj skupštini RS-a zatražile sastanak s Cvijanović kako bi ih "kao žena saslušala i razumjela da svaka majka djetetu treba obezbijediti hranu, lijekove, garderobu i da ne bi trebalo biti diskriminacije ni među majkama ni među djecom". 

Zakonom o dječijoj zaštiti RS-a, koji je usvojen krajem prošle godine, predviđeno je da materinski dodatak od 405 KM primaju samo majke čija su djeca rođena 1. decembra 2017. godine i poslije, i to do navršene godine dana starosti, odnosno 18 mjeseci ako su u pitanju blizanci ili treće dijete.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA