Nevladine organizacije: Imenovanje Sadika Ahmetovića izaziva uznemirenost

Fena
Nevladine organizacije: Imenovanje Sadika Ahmetovića izaziva uznemirenost
Foto: Fena / Sadik Ahmetović

Grupa nevladinih organizacija i udruženja građana uputile su otvoreno pismo u kojem izražavanju negodovanje zbog imenovanja Sadika Ahmetovića za novog direktora JU "Dom za djecu bez roditeljskog staranja" Tuzla. 

Mišljenja su da je imenovanjem Ahmetovića za novog direktora ove ustanove, unutar koje djeluje i Prihvatilište za djecu koja su žrtve nasilja i eksploatacije, bosanskohercegovačka javnost, uključujući i nevladin sektor, uznemirena, "s obzirom na to da je Ahmetović prije desetak godina, u vrijeme kada je obnašao funkciju ministra sigurnosti BiH, bio upleten u aferu seksualne zloupotrebe maloljetnice u Srebrenici".

"Smatramo da na mjestu direktora ove i sličnih ustanova, koje brinu o najranjivijoj kategoriji djece, moraju biti osobe koje svojim znanjem i iskustvom u radu sa djecom, i, nadasve, moralnim karakteristikama, bez ijedne mrlje na profesionalnom ili privatnom planu, zaslužuju ovu veoma društveno odgovornu funkciju", navodi se u otvorenom pismu. 

Nevladine organizacije stoga zahtijevaju od Vlade Tuzlanskog kantona da odmah povuče odluku o imenovanju novog direktora JU "Dom za djecu bez roditeljskog staranja" u Tuzli, te da na ovu poziciju imenuje, kako navode, kompetentnu a ne politički podobnu osobu, koja u široj javnosti, a posebno kod djece, uživa ugled i uliva povjerenje, "a što trenutno nije slučaj".

Otvoreno pismo potpisalo je 20 nevladinih organizacija iz Tuzle, Sarajeva, Banje Luke, Zenice, Mostara, Doboja, Modriče i Bijeljine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije