Neviđena gužva na benzinskoj pumpi u Banjoj Luci

Radiosarajevo.ba
Neviđena gužva na benzinskoj pumpi u Banjoj Luci
Nezavisne / Neviđena gužva na benzinskoj pumpi u Banjoj Luci

Na nekim benzinskim pumpama u manjem bh. entitetu gorivo je od jutros jeftinije i do 40 feninga, pa se na nekim stvorila velika gužva.

Tako su na jednoj pumpi u Banjoj Luci zabilježeni veliki redovi, nakon što su cijene benzina i dizela pale na 1,50 KM, pišu Nezavisne.

Prema podacima aplikacije Ministarstva trgovine FBiH, u Sarajevu se litar dizela plaća od 1,66 do 1,91 KM, dok za litar benzina treba izdvojiti od 1,56 do 1,96 KM, o čemu je naš portal već pisao

Od jutros najjeftinije gorivo u posljednjih 10 godina

Nakon što je jučer Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila odluku o neposrednoj kontroli cijena naftnih derivata, kojom je ograničena marža na veleprodaju ali i maloprodaju goriva u FBiH, širom većeg bh. eniteta došlo je do veće korekcije cijena goriva.

Podsjećamo, do jučer u RS gorivo koštalo od 1,79 do 1,89 KM po litru, u zavisnosti od benzinske pumpe, što znači da je cijena u maloprodaji pala od 29 do 39 feninga. 

Na nekim pumpama je zabilježeno i veće pojeftinjenje, pa se litar dizela prodaje za 1,47, a litar benzina 1,49 KM.

Vlada RS usvojila je prije dva dana odluku kojom su marže na gorivo u veleprodaji ograničene na 0,06 KM po litri, a u maloprodaji na 0,25 KM.

I Vlada FBiH je donijela odluku kojom su marže na gorivo ograničene, odnosno moraju da se vrate na nivo od 5. marta.

U proteklom periodu na svjetskom tržištu cijene naftnih derivata su se srozale, a snižene su i rafinerijske cijene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije