NES poziva na vraćanje Ustava Republike BiH ukoliko ne prestanu prijetnje otcjeplijenjem RS-a

13
Radiosarajevo.ba
NES poziva na vraćanje Ustava Republike BiH ukoliko ne prestanu prijetnje otcjeplijenjem RS-a
Foto: Facebook / NES BiH

Predsjedništvo Narodnog evropskog saveza (NES) BiH održalo je sjednicu u Mostaru na kojoj je, između ostalog, razmatrana aktuelna politička situacija s posebnim akcentom na posljednja zasjedanja Narodne skupštine RS-a i nove udare na državu Bosnu i Hercegovinu.

Narodni evropski savez tim povodom usvojio je sljedeće zaključke:

Uočavajući sve češće, otvoreno i direktno miješanje predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u unutrašnja politička pitanja Bosne i Hercegovine Narodni evropski savez Bosne i Hercegovine poziva države svjedoke Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini da upozore Republiku Srbiju na neprihvatljivost narušavanja političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te da poduzmu konkretne aktivnosti i sankcije radi sprječavanja predsjednika RS-a Milorada Dodika, Saveza nezavisnih socijaldemokrata i ostalih njegovih partnerskih političkih stranaka u Narodnoj skupštini RS-a u protuustavnim aktivnostima kojima se ruši ustavni i pravni poredak, stvaraju uslovi za najavljenu secesiju, ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, te prijeti regionalnom miru, stabilnosti i sigurnosti.

Bečarević: 'Ovo je pokušaj rješavanja problema EPBiH jer ne znaju prodati električnu energiju'

Bečarević: 'Ovo je pokušaj rješavanja problema EPBiH jer ne znaju prodati električnu energiju'

Uzimajući u obzir cjelokupne aktivnosti u pripremi, organizaciji i usvojenim aktima na 11., 12. i 13. posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a radi sprečavanja primjene, provođenja i izvršavanja odluke Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Narodni evropski savez Bosne i Hercegovine poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da hitno djeluje u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima jer je očigledno da postoji osnovana sumnja da predsjednik RS-a Milorad Dodik ne poštuje i sprječava provođenje Odluke kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Pozivajući se na član 29. Saučinitelji, član 30. Podstrekavanje i član 156. Napad na ustavni poredak Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine NES BiH poziva Tužilaštvo BiH da hitno djeluje u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima jer postoji osnovana sumnja da je Milorad Dodik udruženo sa drugim službenim osobama tog entiteta pripremao, organizirao i podstrekavao usvajanje Izbornog zakona RS-a te time počinio više navedenih i povezanih krivičnih djela kojima se na protivpravan način pokušava promijeniti ustavni poredak Bosne i Hercegovine, urušiti izborni sistem i svrgnuti institucije izbornog sistema, a što je i u suprotnosti sa Aneksom III, Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i članom V tog Aneksa kojim je utvrđeno da se Strane slažu da stvore stalnu izbornu komisiju sa nadležnostima da provodi buduće izbore u Bosni i Hercegovini.

Mehmedović nakon prozivki Gorice Dodik: Javno, jasno i glasno stajem iza ovog čovjeka!

Mehmedović nakon prozivki Gorice Dodik: Javno, jasno i glasno stajem iza ovog čovjeka!

NES BiH poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da na osnovu dopunjenog člana 145a) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine pokrene istragu radi utvrđivanja odgovornosti zbog osnovane sumnje da je Dodik, javno dana 17. 4. 2024. godine na konferenciji za medije negirao genocid u Srebrenici, te na taj način počinio krivično djelo.

Uzimajući u obzir sve dosadašnje destruktivne, protuustavne i secesionističke aktivnosti Milorada Dodika i njegove političke stranke sa partnerima, raniji stav NES-a BiH da SNSD sa partnerskim strankama ne treba biti dio parlamentarne većine i vlasti na državnom nivou potvrdio se kao utemeljen i ispravan te su pozvali stranke Trojke da sa njima prekinu koalicijsko partnerstvo, svaku političku saradnju i razgovore, dok se ne uspostavi novi politički model saradnje radi nastavka evropskog puta bez ucjena, blokada, prijetnji, vrijeđanja i politika kojima se dovodi u pitanje ustavni poredak, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

NES BiH najoštrije osuđuje usvajanje Izvještaja nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 92. do 95. godine koji je usvojila NSRS na 13. posebnoj sjednici čime se pokušava provesti završna faza izvršenog genocida njegovim negiranjem od strane zakonodavnog organa bh. entiteta RS, a što je u suprotnosti sa utvrđenim pravnim činjenicama u velikom broju presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Suda Bosne i Hercegovine i sudova Republike Srbije, kojima je za zločine počinjene u Srebrenici osuđeno preko 50 ratnih zločinaca s ukupno 771 godinu zatvora i četiri ratna zločinca sa doživotnim zatvorom: Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Ljubiša Beara i Vujadin Popović.

Željko Komšić u New Yorku: 'Mnogo je više onih koji će braniti BiH od onih koji žele da je unište'

Željko Komšić u New Yorku: 'Mnogo je više onih koji će braniti BiH od onih koji žele da je unište'

"Nikakvi naknadni revizionistički izvještaji nekompetentnih članova takozvanih nezavisnih međunarodnih komisija koje su formirane po nalogu politika koje negiraju genocid počinjen u Srebrenici ne mogu umanjiti težinu niti izmjeniti činjenice kojima se utvrđuje pravna istina da je van svke sumnje u Srebrenici počinjen genocid, a što je sadržano i izrečeno u sedam presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i trinaest presuda Suda Bosne i Hercegovine", poručili su iz NES-a.

Iz stranke su pozvali zemlje članice Generalne skupštine Ujedinjenih naroda da usvoje predloženu Rezoluciju o genocidu u Srebrenici kojom se određuje da se 11. juli obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine čime se osuđuje svako negiranje genocida, umanjivanje zločina i spriječava njegova završna faza.

"Pozivamo nadležne organe i institucije Bosne i Hercegovine da, s obzirom na stalnu prijetnju otcjepljenjem RS-a, odmah, u skladu sa Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine, poduzmu konkretne mjere na zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države. Pozivamo bosanske političke stranke i njihove predstavnike u institucijama Bosne i Hercegovine da hitno pripreme odluku o vraćanju na djelovanje po Ustavu Republike Bosne i Hercegovine, koju bi usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u slučaju da vlasti RS i njeni politički predstavnici odmah ne prestanu sa prijetnjom otcjepljenja tog bh. entiteta", naveli su iz ove stranke.

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Upozoravao sam vlasti u RS'

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Upozoravao sam vlasti u RS'

NES BiH smatra licemjernom politiku aktuelnih vlasti na državnom nivou kada su u pitanju izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Prema nedavnom izjašnjavanju lidera Trojke, nametanja od strane visokog predstavnika nisu poželjna, te se sada svojim izjavama obavezuju da će se potruditi da u parlamentarnu proceduru upute Izborni zakon Bosne i Hercegovine.

"Podsjećamo njih i cjelokupnu javnost da su nedavno njihovi stavovi bili dijametralno suprotni u vezi donošenja odluka od strane visokog predstavnika Christijana Schmidta kada je donio Odluku kojom se deblokira imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine radi nametanja i imenovanja njenog aktuelnog sastava. Tada njihov stav nije bio da se trebaju potruditi kako bi izabrani predstavnici u Parlamentu Federacije BiH izvršili izmjene i dopune Ustava Federacije Bosne i Hercegovine radi imenovanja i potvrđivanja sastava Vlade FBiH, a što smo mi u kontinuitetu zagovarali i predlagali", poručili su iz NES-a.

Također, podsjetili su da je Predstavnički dom Parlamenta FBiH na prijedlog Kluba zastupnika NES-a i Kluba zastupnika SBiH još 6. aprila 2023. godine usvojio zaključak kojim se Ustavna komisija Predstavničkog doma Federacije BiH zadužuje da razmotri postojeći ustavni sistem i inicira usklađivanje ustavnih odredbi za izbor Vlade Federacije BiH, na način da se izradi ustavno rješenje koje bi se primjenjivalo kao trajno i sistemsko rješenje u svim budućim slučajevima.

"Međutim, do danas nije bilo političke volje, prvenstveno stranaka Trojke i HDZ-a, da podrže ove aktivnosti u Parlamentu Federacije BiH čime su omogućili da Amandman koji je sastavni dio Odluke kojom se deblokira imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine stupi na snagu 1. maja 2024. godine", zaključili su iz NES-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije