Nerzuk Ćurak: Dodik želi u Predsjedništvo BiH da bi zatvorio butik

Radiosarajevo.ba
Nerzuk Ćurak: Dodik želi u Predsjedništvo BiH da bi zatvorio butik

Na inicijativu portala Tačno.net i Centra za kritičko mišljenje koje vode Štefica Galić i Amer Bahtijar 23. marta u 19 sati u mostarskom hotelu Bristol bit će održana promocija knjige Od Erosa do Polemosa, nove knjige Nerzuka Ćurka, doktora političkih nauka, redovnog profesora na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, esejiste, naučnog publiciste, novinara, urednika, građanskog aktiviste.

Profesor Ćurak čest je gost Mostara, a ovaj put publika, pogotovo ona umorna od Farme, bh. političke scene i drugih farmi, zasigurno će moći uživati.

Piše: Faruk Vele 

"Dobro ste primijetili ja idem često u Mostar. Negdje neka dobra energija je sa ljudima u Mostaru uspostavljena, vrlo često debatiramo važna društvena pitanja. Moja knjiga od „Od Erosa do Polemosa - knjiga razgovora“ jeste ustvari jedna vrsta dugotrajne agende o nepromjenjivosti daytonske BiH. Svi ti intervjui koje sam davao za medije u Evropi, regiji i BiH, naprosto, svjedoče da mi samo mirujemo u lažnom kretanju i čini mi se da, kada se sada ta knjiga pročita, da se mogu, eto, ja se barem skromno nadam, indicirati greške, indicirati neki pravci kojima bi moglo da se politički djeluje. Ako bi na neki način bilo interesa i volje kod donositelja odluka da se ozbiljno pozabave sadržajem te knjige. Naravno, ja to ja to ne očekujem, ali s druge strane obično građanstvo može čitajući te intervjue, od kojih većinu nisu imali priliku na vrijeme da vide, da formiraju svoje mišljenje o našoj agoniji", kaže profesor Ćurak za Radiosarajevo.ba.

Profesor Ćurak komentirao je ovih dana veoma aktuelnu priču o ujedinjenu bosanskohercegovačke ljevice u kojoj, kao i u drugim građanskim strankama, naši ljudi, možda više nego ikada, prepoznaju politiku koja može voditi u pravcu jačanja države BiH.

"Ja sad mogu ovako kazati da je od ujedinjenja ljevice važnije da ne dođe do nekog interesnog ujedinjenja desnice, i to na način da se uspostavi između njih neka vrsta konsenzusa koja bi u biti mogla da dovede dosadašnji način egzistencije Bosne i Hercegovine u pitanje. Drugo, vama je poznato da se od Jahorinske deklaracije proizvela neka energija koja je upravo suočena sa ovim stravičnim posljedicama nacionalističke vladavine. Željela, dakle, da se konstituira neki najširi pokret koji bi bio jedna je sinteza kako političkih stranaka, tako i slobodnih mislioca, drugih građanskih, nevladinih pokreta", dodaje on. 

nerzuk_curak_bookstan_fena.jpg - undefinedNerzuk Ćurak

Prema njegovom mišljenju, probuđena energija je negdje ponovo uspavana.

"Političke stranke su se puno bavile same sobom, pa su priče o ujedinjenju koje je sada recentno inicirao predsjednik Demokratske fronte, puštene u javnost sa jednom ambicijom da do toga zbiljski uopće i ne dođe. Ne mogu reći da je da izabran sretan termin da se ta poruka pošalje, ne mogu reći da su inicijalne poruke koje je predsjednik DF-a poslao o načinu ujedinjenja pravedne, da na neki način, na relevantan politički način, sagledavaju stanje i kapacitet svaki od tih političkih stranaka", ističe Ćurak.

Ono što je najgore, smatra profesor Ćurak, jeste da je Komšićev poziv izazvao "više nelagodu i neugodu", nego jednu vrstu "zanosa koji bi aktivirao potencije u tim strankama da dođe neke vrste ujedinjenja".

"Ja uistinu mislim da u samom medijskom prostoru od toga ne treba praviti nikakvu veliku priču, da građanstvo ne bi pomislio da su te stranke na vlasti, a ne u dubokoj opoziciji. Treba učiniti sve što je moguće za plodotvornu zajedničku suradnju, dakle, za jedan pakt o ne napadanju, za jedan pokušaj, da se tamo, gdje je moguće, stvore uvjeti za neki zajednički izlazak. Bilo bi jako produktivno kada bi se imao negdje zajednički kandidat ili kandidati. Od svega najvažnijom promjenom smatram promjenu paradigme, da se ne bavimo toliko tim već koje to nove politike možemo kreirati, proizvesti, da se spasi šta se spasiti može. Mislim da je debata otišla skroz u krivom smjeru", upozorio je profesor FPN-a.

nezruk-curak-profesor1.jpg - undefinedNerzuk Ćurak

Nadalje, na našu konstataciju da je stanje u zemlji u posljednjih godinu dana bitno pogoršalo, te da se to dešava, u kombinaciji sa raznim vanjskim faktorima, koji očito prepoznaju slabosti u našoj državi, profesor Ćurak je naglasio:

"To ste dobro primijetili... Nažalost, naša unutrašnja situacija je uvjetovana geopolitičkom situacijom. To je jedna vrste nesretne varijable za BiH. Mi smo svjesni kako unutrašnje lokalne politike svoj način vođenja politike generiraju iz regionalnog, pa čak i globalnog konteksta. Ne sa ciljem da BiH bude bolje, nego da je umrtve, de facto, da je svedu na jedan geopolitički objekt kojem se može svašta desiti. U tom smislu, ja ne bih podcijenio ambiciju, recimo, Milorada Dodika, predsjednika RS-a, da u ovom mandatu uđe u Predsjedništvo BiH. Po meni je to zaista skopčano sa idejom da on zatvori butik! Sjećate se gospodina Stjepana Mesića i njegovog zatvaranja Jugoslavije. Dakle, želja je očito da Dodik sada dođe u Sarajevo i zatvori BiH! Uopće ne bih podcijenio te ambicije i mislim da je to razlog što se on želi kandidovati", ističe Ćurak.

Ne treba, kaže on, zaboraviti da je u programu SNSD-a ova godina jeste bila planirana za referendum o nezavisnosti.

"Ljudi su to zaboravili. To je pod pritiskom međunarodne zajednice negdje sklonjeno ustranu. Sad imajući u vidu neku vrstu ruske podrške Dodiku kao remetilačkom faktoru, situacija, znači, u BiH nije dobra. Kada uzmemo u obzir i druge dvije nacionalne politike u BiH, bošnjačku i hrvatsku, dakle, sve mi se čini da je tu negdje Bosna i Hercegovina najmanje bitna, da su bitne neke partikularne realizacije uskih interesa. Dakle, u takvoj ambijentalnosti, ako još Sjedinjene Američke Države i dalje zadrže jedan nizak nivo fokusa na ovaj region, zaista će trebati ogroman unutrašnja probosanskohercegovačka energija da se izađe iz negativne spirale", kazao je Ćurak.

Pronaći aktere za dijalog

"S druge strane, ostavljam jednu dozu optimizma da su ljudi, kada vam se čini da su politički najjači, ustvari možda najslabiji. Tako, dakle, da negdje možemo ovu Dodikovu ideju u Predsjedništvu čitati i u ključu, ne njegove snage, nego njegove slabosti koja se time pokušava prekriti. Ako je to u pitanju, a ima elemenata da i tako možemo uzeti stvari, možda bi trebalo učiniti sve da se na principima politike prijateljstva na svim bosanskohercegovačkim stranama pronađu akteri koji su zainteresirani za proizvodnju djelatnog konsenzusa, koji će stvoriti uvjete da građani ove Bosne i Hercegovine konačno žive u jednoj zajednici, da se stalno ne vraćamo na pitanje državnog razloga", zaključio je profesor Ćurak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije