Nermin Šehović se prijavio za glavnog tužioca: Ja sam kandidat struke i građana BiH

17
Piše: Faruk Vele
Nermin Šehović se prijavio za glavnog tužioca: Ja sam kandidat struke i građana BiH
Foto: Face TV / Nermin Šehović

Ja sam kandidat struke i građana Bosne i Hercegovine, ostalo nije do mene, kaže u intervjuu za Radiosarajevo.ba doktor pravnih nauka, ekspert u oblasti krivičnog prava i aktuelni šef detašmana Federalne uprave policije, Nermin Šehović, jedan od kandidata za glavnog državnog tužioca Bosne i Hercegovine.

Piše: Faruk Vele

Šehović je za naš portal potvrdio da se porijavio na konkurs Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine koje je 4. maja ove godine raspisalo konkurs za 19 rukovodećih pravosudnih pozicija, među kojima je i pozicija glavnog tužioca Državnog tužilaštva.

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Osnovni uvjeti, prema konkursu koji je bio otvoren do 19. maja, zahtijevaju da je kandidat državljanin Bosne i Hercegovine, intelektualno i fizički sposoban da obavlja sudijsku ili tužilačku dužnost. Da ima diplomu pravnog fakulteta iz BiH, Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) ili nekog drugog pravnog fakulteta, pod uvjetom da je diploma koju je izdao taj pravni fakultet nostrificirana u skladu sa zakonom, kao i da ima položen pravosudni ispit u spomenutim državama ili priznat.

Ja sam pravnik, a ne Bošnjak, Srbin ili Hrvat

"Ja sa sam se prijavio jer sam na neki način osjetio da ću imati podršku ljudi iz Tužilaštva koji su mi i sugerisali da se prijavim. To su moje kolege s kojima sam radio, tužioci koji su sa mnom studirali, radili istrage itd. Rastećeno sam u to sve ušao. Na VSTV je sada da bira. Ja sam kandidat struke. Ako budu gledali neke druge stvari, ja nisam taj. Ja se prijavljujem kao pravnik, a ne Bošnjak, Srbin ili Hrvat", kaže Šehović za portal Radiosarajevo.ba.

On glavnog državnog tužioca vidi kao "zaštitnika svih građana BiH i osnovnih ljudskih prava".

"To je nešto što je mene vodilo u tome. Ko god bude izabran, ja ću mu čestitati i od njega ću očekivati i tražiti da radi ono što treba raditi, ima obavezu da riješi aktuelne slučajeve...", istakao je on.

Krenuti od onog što "žulja" građane

Posebno prepoznaje značaj slučajeva "Memić", "Dragičević" i drugih koji uznemiravaju građane BiH. Jer koliko bude pravde u slučajevima popu ovih, bit će i države i pravde u BiH.

"To je najbitnije, krenuti od stvari koji najviše žuljaju građane. Ko god bude glavni tužilac, ja mu želim sreću, ali te slučajeve će morati riješiti", poručuje Šehović u intervjuu za Radiosarajevo.ba.

Dodaje kako kandidatura upravo jeste dio nastojanja da se vratimo povjerenje građana u pravosudne institucije BiH.

Svjestan je činjenice da međunarodni faktori, kao i bh. građani ukazuju na kriminal i korupciju na najvišim razinama kojima se niko ne bavi! Korupcija i kriminal su rak-rana našeg društva.

Hramovi pravde

"Da te institucije budu hramovi prava, da bude sinonom na pravnu državu, a ne da se pravda traži po ulicama ili ne daj Bože u šatorima koji se, evo, epostavljaju. Nakon tog su korupcija i organizirani kriminal. I onda ići na finiš priče koje se tiče ratnih zločina. Sve to treba raditi paralelno, i to se očekuje", objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim, ključne godine su pred nama.

"Šest godina je mandat glavnog tužioca. To je nešto što je da kažem došlo u najkritičnijem vremenu i izazovu u kontekstu političke situacije, kao i širih kretanja. Koliko Tužilaštvo BiH bude jako, toliko će nam biti jaka i država. Ono mora biti sinonom državnost“, kontatira Šehović, te zaključuje:

"Pravda ne može da se traži na ulici. Pravda mora da se dovede u tužilačke prostorije, sudske, da svi imamo povjerenje u te instucije i da to bude garant sigurnosti u zemlji našoj".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije