Nermin Pećanac: Neka se niko ne igra da potegne pitanje nagodbe sa ubicom policajaca

1
Radiosarajevo.ba
Nermin Pećanac: Neka se niko ne igra da potegne pitanje nagodbe sa ubicom policajaca
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nermin Pećanac

Aleksandru Macanu, prvooptuženom za ubistvo dvojice policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića prijeti najstrožija kazna propisana krivičnim zakonima u BiH, do 40 godina, rekao je bivši ministar unutrašnjih poslova KS Nermin Pećanac.

“Ne sumnjam da će Tužilaštvo podići optužnicu, ne sumnjam da će je Sud potvrditi, sudski postupak će pokazati svoje. Ako Tužilaštvo ima čvrste dokaze protiv prvooptuženog Aleksandra Macana onda se bliži kraj istrage što se tiče samog ubistva”, rekao je Pećanac.

Nakon podsjećanja novinarke N1 na izjavu advokata Duška Tomića da je Macan iz Španije, preko Srbije došao u BiH iako je protiv njega bila podignuta interpolova potjernica, te pitala šta govori činjenica da nije uhapšen, već da se sam predao.

Lana Pudar u borbi za novu medalju: Evo gdje možete gledati našu Sirenu uživo

Lana Pudar u borbi za novu medalju: Evo gdje možete gledati našu Sirenu uživo

“To je jedno od pitanja koje traži odgovor, pored toga da li je to stvarno ubistvo od Macana i osumnjičenih. Moramo saznati kako je izašao iz zemlje, ko je otkrio krticu oko tog istražnog tima, ko je otkrio da će biti hapšenja”, zapitao se Pećanac.

Prije skoro dva mjeseca, 4. novembra, sprovedena je racija u kojoj su privedeni osumnjičeni u ovom slučaju, četiri godine nakon ubistva policajaca, dan ranije je procurila informacija da će racija biti sprovedena. Do sada javnosti nije poznato kako je do toga došlo.

“Imate dvije teze, ako je izašao iz zemlje, treba pitati Graničnu policiju, znam da je direktor policije govorio da mu fali 1.200 policajaca, ali do sada se moralo nešto učiniti. Ako je ostao u BiH onda je to na čast i obraz svih službi u BIH koje nisu mogle da ga otkriju”, poručio je Pećanac.

Pećanac dodaje da se ne smije stati na tome jer je istraga o ubistvu dvojice sarajevskih policajaca pokazala brojne manjkavosti.

“Ovdje toliko ima pitanja, a malo ima odgovora, da ja mislim da bi bilo vrlo ružno da se istraga završi na tome ko je ubio, to jeste najbitnije, ali ima još mnogo pitanja”, rekao je Pećanac.

Četri godine su od ubistva Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, još uvijek javnosti nisu poznati motivi njihovog ubistva. Nakon ubistva, čelnici policijskih agencija poručivali su “prevrnućemo sve dok ne pronađemo ubice”, četiri godine kasnije istraga još nije zatvorena.

Pećanac je kazao da vjeruje da je Macan u bjekstvu pripremao svoju odbranu.

Na pitanje da li može doći do nagodbe sa Tužilaštvom, on naglašava da se to pitanje ne bi smjelo potezati.

Neka se ne igra niko, ni Tužilaštvo ni Sud da potegne pitanje nagodbe sa ubicom policajaca. Ako nemaju neke odgovore ima 16 službi koje mogu da daju odgovore”, rekao je Pećanac.

Na koncu, bivši ministar, konstatuje da Macanu prijeti 40 godina zatvora, te da vjeruje da će sarađivati sa pravosudnim institucijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije