Nermin Nikšić: 'Za reforme je potrebna hrabrost. Mi je imamo.'

7
Radiosarajevo.ba
Nermin Nikšić: 'Za reforme je potrebna hrabrost. Mi je imamo.'
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić oglasio se na Facebooku povodom najavljenih fiskalnih reformi.

Nikšić je naglasio u kojem smjeru će se ove promjene i reforme kretati.

"Odlučni smo da proces fiskalnih reformi provedemo do kraja. Ali kao što sam već u nekoliko navrata kazao za to je potrebno stvoriti stabilne budžetske preduslove, jer, budžet ne smije da trpi. Kao ni penzije i zdravstveni sistem.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Lično sam vrlo nestrpljiv da konačno radnicima povećamo plate i poslodavcima stvorimo što bolji i konkurentniji ambijent.

Usredsređeni smo prije svega na radnike. To su ljudi koji grade naš ekonomski sistem od rata naovamo. Ništa mi ne namjeravamo raditi što nije naša dužnost i obaveza, čak dug prema njima.
Poslodavci trebaju državu da prihvate kao partnera. A za to je prevashodno potrebno da izađemo iz džungle parafiskalnih nameta kojih prema podacima u FBiH ima 3600 i oni drže naš ekonomski sistem zarobljenim. Država se kroz administraciju pretvorila u servis koji naplaćuje sve što joj padne na pamet. I dobro je što o tome govorimo.

DJELOVAT ĆEMO U SMJERU SMANJENJA NEOPOREZIVIH I PARAFISKALNIH DAVANJA Odlučni smo da proces fiskalnih reformi...

Posted by Nermin Nikšić on Уторак, 19. децембар 2023.

Težimo da ponudimo konkretna rješenja, ali isto tako ne volim davati obećanja koja neću ispuniti. Bitno je shvatiti da svaku reformu pa tako i ovu, vrlo je teško i komplicirano provesti.

Ono što mogu obećati da jeste da će Vlada FBiH uvažavajući sve primjedbe koje smo dobili pripremiti objektivni Akcioni plan iz svoje nadležnosti za smanjenje neoporezivih i parafiskalnih davanja kako bi se unaprijedilo poslovno okruženje i smanjili troškovi privrednika.

Potrebna je hrabrost. Imamo je. Imamo domaći zadatak. Uradit ćemo ga. Sve će to na kraju biti dugoročna promjena odnosa države, radnika i kapitala. Radnici će htjeti ostati u BiH. Nastavljamo dalje", poručio je Nikšić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije