Nermin Nikšić: Poražavajuće je gledati šta rade SDA i DF

23
Radiosarajevo.ba
Nermin Nikšić: Poražavajuće je gledati šta rade SDA i DF
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić

Uvjeren sam da će građani vrlo brzo dobiti novu Vladu Federacije BiH, smatra lider Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) Nermin Nikšić, koji poručuje i kako "Ustav Federacije BiH jasno propisuje proceduru za imenovanje Vlade".

"Uloga potpredsjednika FBiH jeste isključivo davanje saglasnosti na sastav Vlade, koju imenuje predsjednik Federacije nakon konsultacija s kandidatom za premijera, a u konačnici imenovanje potvrđuje Predstavnički dom Parlamenta FBiH", naveo je, pa dodao:

"Koalicija stranaka, koje stoje iza sporazuma, koji smo potpisali Dragan Čović (HDZ) i ja, dokazala je da ima većinu u parlamentu FBiH. Stoga pozivam predsjednicu i potpredsjednike Federacije da ispune svoju obavezu kako bi parlament mogao potvrditi Vladu, da bismo što prije mogli krenuti s rješavanjem nagomilanih problema."

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Još jednom želim istaći, naglasio je, da "ukoliko bilo koja druga stranka ili koalicija dokažu da imaju većinu, SDP BiH neće blokirati proces, kao što to sada rade SDA i DF".

"To smo pokazali nakon izbora 2014. kada je SDP imala mogućnost da blokira formiranje vlasti, ali smo prihvatili volju građana. Posebno je poražavajuće gledati kako SDA i DF 'kupovinom' delegata nastoje izigrati volju birača i opet se pokušavaju spasiti stvaranjem nacionalnih tenzija.

Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da građani dobiju novu Vladu koja će izvršavati svoje zadatke. Odlučni smo da se suočimo sa brojnim reformskim procesima koji su pred nama i na koje smo se obavezali."

Šemsudin Mehmedović: 'Schmidt ipak može uraditi dobru stvar za građane BiH'

Šemsudin Mehmedović: 'Schmidt ipak može uraditi dobru stvar za građane BiH'

Da ostvarujemo svoja obećanja pokazali smo u Kantonu Sarajevo, ali i na nivou BiH, gdje su naši ministri i funkcioneri za par mjeseci, otkad su imenovani, uradili više nego prethodna vlast za osam godina, stava je Nermin Nikšić, koji zaključuje:

"Zukan Helez, Dino Konaković, Edin Forto, Sevlid Hurtić, ali i njihove kolege u Vijeću ministara imali su čitav niz zvaničnih sastanaka sa važnim državnicima i diplomatama, što do sada nije bio slučaj jer smo očito bili pod prešutnim sankcijama međunarodne zajednice.

Polako vraćamo poljuljani imidž naše države i postajemo ozbiljan partner za razgovore na svjetskom nivou. Građanima ćemo dati Vladu koja rezultate neće morati fabricirati lažiranjem statistike, već će građani i sami osjetiti rezultate našeg rada."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (23)

/ Povezano

/ Najnovije