Politička kriza u FBiH: Hoće li biti postignut dogovor ili će reagovati Christian Schmidt?

10
L. Memčić
Politička kriza u FBiH: Hoće li biti postignut dogovor ili će reagovati Christian Schmidt?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Refik Lendo

Opći izbori u Bosni i Hercegovini provedeni su u oktobru 2022. godine, a rezultati još uvijek nisu implementirani, bar kada je u pitanju Federacija BiH.

Konstituisana su oba doma Parlamenta FBiH, izabrano je rukovodstvo entiteta kojeg čine predsjednica FBiH Lidija Bradara (HDZ) i potpredsjednici Refik Lendo (SDA) te Igor Stojanović (SDP).

Upravo je tu i nastao problem. U Predstavničkom domu PFBiH stranke 'osmorke', koje su za premijera predložile SDP-ovog predsjednika Nermina Nikšića, tvrde da imaju većinu, ali je kao potpredsjednik izabran Refik Lendo iz SDA.

Potvrđena optužnica protiv Ibrahima Hadžibajrića i ostalih

Potvrđena optužnica protiv Ibrahima Hadžibajrića i ostalih

Lideri 'osmorke' pozivaju Lendu na razumijevanje, dok on insistira na sastanku lidera, kako kaže, pobjedničkih stranaka - Bakira Izetbegovića (SDA), Nermina Nikšića (SDP) i Dragana Čovića (HDZ).

Također, iz SDA su 10. aprila pozvali Ustavnu komisiju Parlamenta FBiH da u roku od 15 dana predloži izmjene Ustava FBiH koje bi omogućile trajno rješenje za implementaciju izbornih rezultata.

I Čović i Nikšić su više puta isticali da će Vlada biti imenovana do isteka ustavnog roka.

Rok za formiranje Vlade istekao je 6. aprila, a rješenje je u rukama Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH koji može iskoristiti bonske ovlasti.

SDA traži izmjene Ustava FBiH: Na sastanak pozvali HDZ i SDP

SDA traži izmjene Ustava FBiH: Na sastanak pozvali HDZ i SDP

Dan nakon isteka roka, Christian Schmidt se obratio javnosti te poslao 'posljednje upozorenje političarima da se dogovore' ili će reagovati.

Malo je vjerovatno da će se stranke dogovoriti, odnosno da će SDA dati saglasnost ili da će 'osmorka' pristati na kompromis i omogućiti SDA učešće u vlasti.

Važno je podsjetiti da su uzrok političke krize u FBiH upravo izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH koje je u izbornoj noći nametnuo Schmidt. Nakon što je iznenada iskoristio bonske ovlasti, Schmidt je dodatno ojačao etnički element u Domu naroda Federalnog parlamenta.

DF objavio svoju inicijativu za izmjenu Ustava FBiH: "Dostaviti ćemo Schmidtu prijedlog rješenja"

DF objavio svoju inicijativu za izmjenu Ustava FBiH: "Dostaviti ćemo Schmidtu prijedlog rješenja"

Naime, Schmidt je većinu u Predstavničkom domu PFBiH u procesu formiranja Vlade FBiH izjednačio s klubovima konstitutivnih naroda u Domu naroda i tako je koalicija SDA/DF postala nezaobilazan faktor u formiranju vlasti.

Još jedna od opcija je da aktuelna Vlada FBiH na čelu s Fadilom Novalićem ostane u drugom tehničkom mandatu, na šta 'osmorka' upozorava.

/ Anketa

Hoće li u skorije vrijeme biti formirana Vlada FBiH?
Rezultati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije