DF objavio svoju inicijativu za izmjenu Ustava FBiH: "Dostaviti ćemo Schmidtu prijedlog rješenja"

7
Radiosarajevo.ba
DF objavio svoju inicijativu za izmjenu Ustava FBiH: "Dostaviti ćemo Schmidtu prijedlog rješenja"
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

Današnje obraćanje Christiana Schmidta, visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, izazvalo je niz političkih reakcija.

Schmidt nije iskoristio bonske ovlasti da nametne izmjene Ustava FBiH, a kako bi se 'otkočio' proces formiranja Vlade Federacije BiH. Podsjetimo, Vlada FBiH, na čelu s premijerom Fadilom Novalićem, imenovana je prije osam godina. Protekle četiri godine proveli su u takozvanom 'tehničkom mandatu', a aktualni potpredsjednik Federacije Refik Lendo (SDA) ne želi potpisati odluku o imenovanju nove Vlade, koju je uputila Lidija Bradara (HDZ) i za koju je dao saglasnost i drugi potpredsjednik Igor Stojanović (SDP).

Rok za formiranje nove vlade istekao je jučer, no dogovora i dalje nema. Iz SDA su danas poručili kako se protive svakom nametnutom rješenju što bi mogao odlučiti Schmidt, te da su spremni na pregovore.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

Među reakcijama koje su stigle danas je i ona Demokratske fronte, iz koje navode kako će Schmidtu dostaviti prijedlog trajnog rješenja.

"S obzirom na to da je gospodin Schmidt očigledno već odlučio da nametne rješenje koje bi trebalo deblokirati proces formiranja vlasti u Federaciji BiH i s obzirom na to da poziva političke stranke da se dogovore, a do tog dogovora očigledno neće doći, Demokratska fronta nudi prijedlog trajnog rješenja gospodinu Schmidtu. Demokratska fronta je taj prijedlog jučer prezentovala na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije, a sada koristimo priliko da kažemo da ćemo isto dostaviti gospodinu Schmidtu jer mislimo da to rješenje zadovoljava sve kriterije dominacije parlamentarne većine u procesu formiranja vlasti", poručili su.

Objavili su i svoju inicijativu za izmjene Ustava, prema kojoj bi Vladu FBiH mogla potvrditi dva člana rukovodstva Federacije BiH.

Dostaviti ćemo Schmidtu prijedlog trajnog rješenja S obzirom da je gospodin Schmidt očigledno već odlučio da nametne...

Posted by Demokratska fronta Bosna i Hercegovina on Friday, April 7, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije