Nermin Nikšić objavio šta su dogovorili Trojka, SNSD i HDZ: "Sve će biti u interesu naše države"

6
Radiosarajevo.ba
Nermin Nikšić objavio šta su dogovorili Trojka, SNSD i HDZ: "Sve će biti u interesu naše države"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić

Političare izgleda danas mnogi cijene prema rečenom, a ne prema urađenom. Priču ipak prepuštam drugima, jer imam stvarne obaveze prema građanima i nije mi do njihovog obmanjivanja širenjem straha i mržnje, izjavio je danas, 19. januar, lider Socijaldemokratske partije Bosnme i Hercegovine i federalni premijer Nermin Nikšić.

Nikšić se oglasio nakon što je jučer održan sastanak vladajuće koalicije (Trojka, HDZ, SNSD) i to iza zatvorenih vrata, a tvrdi da je takav bio "ne da bismo nešto sakrili od javnosti, već da bismo pregovore rasteretili politikanstva i propagande, koje su postale redovna pratnja: prije, tokom i nakon koalicionih sastanaka".

"Vidim da je to i sada slučaj. U cilju ispravnog informiranja javnosti, dijelimo tekst koji sadrži primjedbe od strane Trojke (SDP BIH, NIP, NS) na dostavljeni prijedlog Zapisnika sa sastanka", napisao je Nikšić, koji je objavio i sam dokument.

Vlatko Glavaš o Sergeju Barbarezu: "On je rođeni lider, ne treba mu iskustvo da vodi reprezentaciju"

Vlatko Glavaš o Sergeju Barbarezu: "On je rođeni lider, ne treba mu iskustvo da vodi reprezentaciju"

Koalicije formiraju parlamentarne većine koje legitimiraju građani svojim glasovima, dalje ističe Nikšić, poručivši kako bismo "svi voljeli da se vlast formira jednostavnije, svima bi nam najlakše bilo kada bi stranka, iz koje dolazimo, sama činila vlast i preuzela svu odgovornost".

"Ipak, to nije tako i živimo u dosta složenom sistemu u kojem su dogovori nužnost. Razgovorima smo za ovih osam mjeseci postigli više za građane nego za prethodnih osam godina svađa i blokada. To su prepoznali i građani ali i važni međunarodni partneri, a takva politika nam je otvorila vrata EU.

Političare izgleda danas mnogi cijene prema rečenom, a ne prema urađenom. Priču ipak prepuštam drugima, jer imam stvarne...

Posted by Nermin Nikšić on Friday, January 19, 2024

Na nama je da pokažemo da želimo daljnje reforme i članstvo u EU. Usvajanjem ovih izmjena u parlamentu riješili bismo brojne probleme, koji već godinama blokiraju razvoj Bosne i Hercegovine i koče naš put ka EU.

Jučerašnji sastanak je pokazao da imamo prostor za dogovor i da smo sve bliže pronalasku kompromisa oko važnih pitanja. Pri tome, nećemo pristati da se umanje prava bilo koga, niti ćemo to od drugih tražiti. Sve što dogovorimo bit će u interesu naših ljudi i države. Javnost će svjedočiti tim procesima i donijeti sud o njihovoj koristi za naše ljude. Imamo razloga da budemo optimisti po pitanju daljnjeg razvoja države i tu šansu niko nema pravo da ubija populizmom, jer se stvari po prvi put, nakon dugo vremena zaista kreću naprijed", naveo je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije