Nenad Nešić za Radiosarajevo.ba o pucnjavi u Lukavcu: "Cijelo društvo je zakazalo!"

1
L. Memčić
Nenad Nešić za Radiosarajevo.ba o pucnjavi u Lukavcu: "Cijelo društvo je zakazalo!"
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Nenad Nešić

Bosanskohercegovačku javnost jutros je, 14. juna, potresla vijest o pucnjavi u Osnovnoj školi "Lukavac Grad" u kojoj je maloljetni učenik upucao nastavnika engleskog jezika Nedima Omerović.

Među prvima je reagirao ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić koji je zatražio hitnu reakciju svih nadležnih organa kako bi se spriječile tragedije poput današnje u Lukavcu.

U izjavi za portal Radiosarajevo.ba kazao je da svi nivoi vlasti moraju reagirati, od državnih institucija do lokalnih.

"Godine sukoba, konflikata, prepucavanja... su dovele do toga da djeca pucaju jedni na druge, na odrasle osobe.

Ono što je potrebno i što zahtjevam jeste preduzimanje potrebnih mjera svih nivoa vlasti da se ovakve tragedije spriječe", kazao je Nešić.

Kako je istakao, nakon što se vrati sa službenog putovanja, sazvat će sastanak entitetskih i kantonalnih ministara unutrašnjih poslova i svih nadležnih osoba.

Tužilaštvo TK o pucnjavi u Lukavcu: Poznato šta je s djetetom koje je ranilo nastavnika

Tužilaštvo TK o pucnjavi u Lukavcu: Poznato šta je s djetetom koje je ranilo nastavnika

"Kad sam preuzeo mandat istakao sam da je moj prvi i osnovni zadatak da štitim sigurnost naše djece. Sigurnost mora biti na najvišem nivou.

Svim političkim faktorima uputio bih javno pitanje: Gdje je nestala solidarnost? Svi moramo preventivno reagirati. Ovdje smo svi zakazali, društvo je zakazalo", kazao je Nešić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, u pucnjavi koja se dogodila u Osnovnoj školi Lukavac Grad jedna osoba je ranjena i smještena je u UKC Tuzla. 

Bivši učenik koji je zbog neprimjerenog vladanja bio premješten u drugu školu ispalio je više hitaca iz vatrenog oružja u uposlenika škole Nedima Osmanovića i njemu se ljekari bore za život.

Mjesto privođenja učenika iz Lukavca
FOTO: Radiosarajevo.ba: Mjesto privođenja učenika iz Lukavca

Osumnjičena osoba je dijete koje još nema punih 14 godina ( rođen je krajem juna 2009. godine). Dijete je zadržano u Policijskoj upravi Lukavac. Nakon što je ispalio više hitaca  prema nastavniku i jednim hicem ga ustrijelio, odbacio je pištolj koji je pronađen bit će  predmet vještačenja.

Uviđaj na terenu obavljaju dežurni tužilac u saradnji sa Sektorom kriminalističke policije MUP-a TK i OKP PU Lukavac.

Više o pucnjavi u Osnovnoj školi Lukavac Grad čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije