Nenad Nešić: BiH u ovom trenutku bezbjednija zemlja nego sve zemlje u okruženju

5
Fena
Nenad Nešić: BiH u ovom trenutku bezbjednija zemlja nego sve zemlje u okruženju
Foto: Fena / Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić posjetio je Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), gdje je razgovarao sa direktorom SIPA-e Darkom Ćulumom koji mu je, kako je izjavio novinarima, rekao da je SIPA spremna da odgovori na sve izazove koji se mogu pojaviti u BiH.

Kazao je da ga je direktor SIPA-e upoznao s aktivnostima koje preduzimaju, šta su njihovi prioriteti u ovoj godini i šta je to što su uradili.

"Ono što je pozitivno jeste da me danas upoznao da je u ovoj godini SIPA zaplijenila 269 kilograma kokaina, da je taj kokain došao preko luka Ploče, Rijeka i Kopar i da taj kokain dolazi iz Južne Amerike. Također me upoznao s prioritetima što se tiče terorizma, što se tiče ratnih zločina, što se tiče finansijskog kriminala, organizovanog kriminala", kazao je Nešić.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Dodao je da mu je također prezentirao profesionalnost koja je u ovom trenutku zastupljena u SIPA-i i "jasno rekao da je SIPA spremna da odgovori na sve moguće izazove koji se mogu pojaviti u BiH".

Šta je SIPA uradila tokom ove godine: Zaplijenjeno 269 kilograma kokaina vrijednog 60 miliona KM

Šta je SIPA uradila tokom ove godine: Zaplijenjeno 269 kilograma kokaina vrijednog 60 miliona KM

"Direktor mi je rekao da je BiH u ovom trenutku bezbjednija zemlja nego sve zemlje u okruženju, pa i mnoge evropske zemlje. Kao primjer mi je naveo primjer Francuske, šta se dešava u Parizu. Imate kvartove gdje francuska policija, na neki način, apsolutno ne ulazi. Drago mi je da sam i danas ovdje potvrdio priču koju sam pričao ovih dana, a to je da je bezbjednosna situacija unutar BiH dobra, da imamo neodgovorne političare koji radi lične promocije izazivaju određene tenzije", naveo je Nešić.

Ali, istaknuo je on, naše bezbjednosne agencije profesionalno vrše svoj posao, odgovaraju svim izazovima i nastavit će i ubuduće da to rade.

"Također je napomenuo da ćemo u narednom periodu vjerovatno imati problem sa ilegalnim migracijama, jer se ilegalni migranti, odnosno migracije, danas koriste za sticanje dobiti, odnosno formiraju se kriminalne grupe koje prevoze migrante za određeni novčani iznos. To je nešto što će biti u budućnosti pred nama. Vjerujem u naše bezbjednosne agencije da će uspjeti to da riješe i da držimo pod kontrolom migrantsku krizu", istaknuo je Nešić.

Upitan u vezi sa zapljenom droge o kojoj je govorio, kazao je da je nedavno bio u Beču na sastanku Interpola, gdje je imao sastanak sa američkom agencijom za borbu protiv narkotika (DEA).

"Oni su izrazili spremnost da nam pomognu u sprečavanju trgovine narkoticima. Ono što jeste činjenica da je BiH postala tranzitno područje što se tiče narkotika, da se izvjestan dio, doduše manji dio, zaustavlja i ostaje ovdje. Činjenica jeste da smo mi na toj 'kokainskoj ruti'. Ali isto tako je činjenica, što je danas potvrdio i direktor zajedno sa mnom, da smo mi spremni da stanemo na kraj toj ruti, da smo spremni da tu rutu zaustavimo, da je okrenemo preko neke druge zemlje, što jasno govore i ove ogromne količine koje smo uspjeli da zaplijenimo", naglasio je ministar Nešić.

Dodao je kako znaju preko kojih luka su došli ti narkotici, odakle potiču i ono što je jako bitno, da su spremni da reaguju.

"Spremni smo da upotrijebimo represiju i da taj put narkotika kroz BiH apsolutno zaustavimo. To je opredjeljenost, ne samo SIPA-e, nego svih bezbjednosnih agencija, kako na nivou BiH tako i na nivou entiteta", istaknuo je Nešić.

Dodao je da će on, kao ministar, uložiti dodatni napor da prekinu taj put i spreman je da sarađuje sa svim regionalnim zemljama i sa svim međunarodnim partnerima.

"Obilazeći regionalne zemlje, obilazeći zemlje EU, ono što mogu da čujem jeste samo riječi pohvale na račun rada naše Državne agencije za istrage i zaštitu", kazao je ministar Nešić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije