Nemojte dozvoliti da vaš listić bude nevažeći: Evo kako ispravno glasati na izborima u BiH

2
Radiosarajevo.ba
Nemojte dozvoliti da vaš listić bude nevažeći: Evo kako ispravno glasati na izborima u BiH
Foto: EPA-EFE / Sarajevo

Punoljetni građani Bosne i Hercegovine (BiH) na Općim izborima 2. oktobra glasat će za tri člana Predsjedništva BiH i 42 zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Pored toga, glasaju i za poslanike u entitetskim skupštinama.

U Parlamentu entiteta Federacija BiH izabrat će 98 zastupnika, a 83 zastupnika u Narodnoj skupštini RS.

Građani Federacije BiH glasaju i za ukupno 289 zastupnika u skupštinama deset kantona.

U RS birat će i predsjednika i dva potpredsjednika tog bosanskohercegovačkog entiteta.

Nemojte da vas lažu: Ovo su nadležnosti Predsjedništva, Vijeća ministara i entitetskih vlada

Nemojte da vas lažu: Ovo su nadležnosti Predsjedništva, Vijeća ministara i entitetskih vlada

Četiri glasačka listića

Biračka mjesta se otvaraju u 7 sati ujutro, a zatvaraju u 19 sati. Svim osobama koje se zateknu na biračkom mjestu u 19 sati bit će omogućeno da glasaju.

Član biračkog odbora koji izdaje glasačke listiće je po zakonu obavezan uputiti svakog birača kako pravilno popuniti glasačke listiće.

Ako birač ošteti ili pogrešno popuni listić, može tražiti da mu se izda novi. Svaki birač ima pravo u zapisnik o radu biračkog odbora unijeti svoja zapažanja, naprimjer, ako uoči nepravilnosti. Svaki glasački listić birač mora jedan po jedan ubaciti u glasačku kutiju.

Građani entiteta Federacija BiH članove Predsjedništva BiH biraju tako što označe (znakom "X", kvačicom, zaokruže kvadratić ili zaokruže ime) samo jednog kandidata za bošnjačkog ili hrvatskog člana.

Izborni zakon za svakoga: Sve što treba znati o trenutnoj fazi Izbornog zakona u BiH

Izborni zakon za svakoga: Sve što treba znati o trenutnoj fazi Izbornog zakona u BiH

Građani RS glasaju za samo za jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda. Bošnjaci i Hrvati ne mogu biti kandidati u RS, kao ni Srbi u Federaciji BiH. Kandidati ne mogu biti ni oni koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici ova tri konstitutivna naroda.

Ako birač označi dva ili više kandidata, listić je nevažeći. Izabrani su oni koji osvoje najviše glasova.

Svi građani RS na posebnom glasačkom listiću glasaju za predsjednika i dva potpredsjednika tog entiteta. Na listiću su imena svih kandidata, bez obzira na nacionalnost.

Birači mogu označiti samo jednog kandidata, jer je u suprotnom glasački listić nevažeći.

Izabrana su tri kandidata s najvećim brojem glasova koji ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda (Bošnjaci, Hrvati i Srbi), s tim što je onaj s najvećim brojem glasova predsjednik, a druga dva potpredsjednici ovog entiteta.

Građani u dva entiteta na posebnim glasačkim listićima glasaju i za zastupnike u državnom parlamentu.

Liste kandidata su različite za svaku od pet izbornih jedinica u Federaciji BiH iz koje se bira 28 zastupnika, i tri izborne jedinice u RS iz koje se bira 14 zastupnika.

Građani u Federaciji BiH glasaju na posebnom glasačkom listiću i za 98 zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH koja je u ovom slučaju podijeljena na 12 izbornih jedinica.

Građani u RS na posebnom glasačkom listiću glasaju za 83 zastupnika u Narodnoj skupštini tog entiteta koji je podijeljen na devet izbornih jedinica.

U Federaciji BiH građani na posebnim glasačkim listićima biraju i ukupno 289 zastupnika u skupštinama deset kantona, čiji se broj razlikuje od kantona do kantona.

VODIČ ZA IZBORE: Ko su kandidati za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i kako se biraju?

VODIČ ZA IZBORE: Ko su kandidati za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i kako se biraju?

Građani za članove državnog, entitetskih i kantonalnih parlamenata mogu glasati na više načina.

Mogu označiti samo jednu političku stranku, koaliciju ili nezavisnog kandidata.

Pored toga, mogu označiti samo jednu političku stranku i dodatno označiti jednog ili više kandidata te iste političke stranke ili koalicije.

Također se može označiti jedan ili više kandidata samo jedne stranke ili koalicije, a ne mora označiti ime stranke.

Ako označe više stranaka ili više kandidata različitih stranaka, glasački listić je nevažeći.

Ko su kandidati za Parlament FBiH koji će se naći na listama 2. oktobra

Ko su kandidati za Parlament FBiH koji će se naći na listama 2. oktobra

Građani Brčkog su izuzetak

Birači iz Brčko distrikta BiH, treće administrativne jedinice u ovoj zemlji, glasaju drugačije u odnosu na ostatak BiH.

Za razliku od ostalih građana u BiH, koji osim državljanstva BiH imaju i "entitetsko državljanstvo" Federacije BiH ili RS, u Brčko distriktu građani se moraju prije izbora opredijeliti koje će entitetsko državljanstvo uzeti, a koje mogu uvijek promijeniti.

Oni koji su uzeli entitetsko državljanstvo Federacije BiH glasaju kao i građani koji žive u tom entitetu za bošnjačkog ili hrvatskog člana Predsjedništva, državne zastupnike s liste za Federaciju BiH (izborna jedinica 5), te entitetske zastupnike (izborna jedinica 2). Građani Brčkog ne glasaju za kantonalni nivo.

Oni s entitetskim državljanstvom RS glasaju za člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda, državne zastupnike s lista za RS (izborna jedinica 2), entitetskog (pot)predsjednika i zastupnike, te zastupnike u Narodnoj skupštini tog entiteta (izborna jedinica 6), prenosi Slobodna Evropa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije