VODIČ ZA IZBORE: Ko su kandidati za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i kako se biraju?

2
L. Memčić
VODIČ ZA IZBORE: Ko su kandidati za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i kako se biraju?
FOTO: Radiosarajevo.ba / Kandidati za Predstavnički dom PSBiH

Opći izbori u Bosni i Hercegovini održat će se u nedjelju, drugog oktobra 2022- godine.

Na kandidatskim listama su više-manje poznata imena iz političkog života, a da li ste spremni, da li ste razmotrili za koga ćete glasati, znate li šta nude kandidati koji traže vase povjerenje da bi zastupali vaše interese?

Predstavit ćemo vam nosioce listi svih stranaka koji su se kandidovali za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, kao i dobro poznata imena iz političkog života koja su se našla na listama.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

O Izbornom zakonu BiH

Podsjetimo na neke činjenice iz Izbornog zakona BiH koje je važno znati kako bismo bolje razumjeli izborni proces.

Prilikom izbora zastupnika u Predstavničkom domu, od ukupno 42 mjesta, u Federaciji BiH bira se 28 (iz pet višečlanih izbornih jedinica), a u RS 14 poslanika (iz tri višečlane izborne jedinice).

Iz Federacije BiH 21 zastupnik bira se direktno proporcionalnim izbornim sistemom, a preostalih sedam mandata su tzv. kompenzacioni mandati, čija je uloga da kompenziraju rasute glasove nastale postojanjem izbornih jedinica. U raspodjeli kompenzacionih mandata učestvuju samo poličke partije i koalicije, ali ne i nezavisni kandidati. Prema istom izbornom načelu raspoređuje se i 14 mandata iz RS, i to tako što se devet zastupnika bira direktno, dok se ostatak određuje sa kompenzacionih listi.

Za Predstavnički dom kandidovalo se ukupno 752 političara.

Kandidati iz Izborne jedinice 1

Izborna jedinica 1 sastoji se od Unsko-sanskog i Livanjskog kantona i u Predstavnički dom šalje tri člana.

Listu Koalicije Država-Mirsad Hadžikadić-Platforma za progres predvodi Senad Bajrić. Savez za bolju budućnost BiH predvodi Haris Šarganović, po zanimanju je profesor ekonomije. Arhmend Gjibexi predvodi listu stranke BPS – Sefer Halilović, a stranke HDZ, HSS, HSP, HKDU, HDU HSPHB i HRAST predvodi Mira Vujeva. Nosilac liste Bh. Zeleni je Zrinka Rošić, stranke Krug Mario Kitić, HDZ-a 1990 Božo Perić, Saveza za novu politiku Adem Dizdarević.

Nosilac liste Ujedinjene Srpske je Alen Dedić, SMS-a Aldina Kitić, SNSD-a Miroslav Trninić, a Lijevog krila Dragan Kljajić.

Dobro poznato ime predvodi listu Stranke demokratske akcije (SDA). Šemsudin Dedić aktuelni je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Od 2011. do 2014. godine bio je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Koaliciju NES – Za nove generacije predvodi Jasmin Emrić. Trenuto je zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH, bio je zastupnik u Skupštini USK kao i načelnik općine Bužim.

Nosilac liste stranke Narod i pravda je Nermin Pračić, a Bosanske stranke – Mirnes Ajanović je Nisveta Štrkljević. Emina Ćehić predvodi Laburističku stranku BiH, Socijaldemokrate Aldin Šahinović, DNS Dragan Arsenić, SDP Albin Muslić, RE – Balans Dragana Pećanac, Našu stranku Damir Jukić, HRS Marko Bagatić, PDA Haris Šabić, PDA Snežana Radišić.

Bivši premijer USK i bivši načelnik Bihaća Hamdija Lipovača je nosilac liste Stranke za BiH. Na čelu liste Demokratske fronte je Almir Zulić, a Bosanskohercegovačke inicijative – Kaumović Fuad, Duško Grubor.

Kandidati iz Izborne jedinice 2

Izborna jedinica 2 uključuje Zapadno-hercegovački i Hercegovačko-neretvanjski kanton. U Predstavnički dom iz ove jedinice idu tri mandatara.

Za Koaliciju država - Mirsad Hadžikadić - Platforma za progres, NB na ovim izborima nosilac liste je Marko Cvjetković. Nosilac liste SBB-a je Armin Sarajlić, HDZ-a odnosno stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora Darjana Filipović. Filipović je potpredsjednica HDZ-a kao i aktuelna zastupnica u parlamentu. Na listi ovih stranaka je još jedan aktuelni zastupnik, Predrag Kožul.

BH Zelene predvodi Dino Topić, Krug Vahid Zukanović, a HDZ 1990 - HNP Ilija Cvitanović koji je ujedno i predsjednik HDZ-a 1990.

Nosilac liste Ujedinjene Srpske je Ratomir Milidragović, SMS-a Božana Bokšić, SNSD-a Siniša Jokanović, Lijevog krila Franjo Buntić, SDA Šerif Špago, NES-a Mesud Hero, a NIP-a Melida Hasanagić.

Prvi na listi BOSS-a je Filip Krvakvac, a SDP-a Nermin Nikšić. Nikšić je dobro poznat bh. javnosti. Predsjednik je stranke SDP, aktuelni parlamentarac, a ovu funkciju je obavljao u više mandata. Bio je i premijer Vlade Federacije BiH. 

RE-Balans predvodi Miloš Rajić, Našu stranku Irdin Bajrović, HRS Monika Zovko, PDP Branislav Cvjetičanin, SBiH Samir Kreso, DF/GS Omer Begtašević, a Bh. inicijativu - Kasumović Fuad Suad Salčin.

Kandidati iz Izborne jedinice 3

Kanton Sarajevo i Bosansko-podrinjski kanton spadaju u Izbornu jedinicu tri

Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, nosilac je liste za koaliciju Platforma za progres - Koalicija država - Mirsad Hadžikadić - NB. Na listi ove koalicije je i Razija Mujanović, proslavljena bh. košarkašica te Nijaz Nanić, magistar Informatike.

Ministar energije, industrije i rudarstva u Vladi FBiH, Nermin Džindić, nosilac je liste SBB-a. Između ostalih, izdvajaju se imena: aktuelne federalne ministrice turizma Edite Đapo i profesora Suada Kurtćehajića koji je neposredno pred formiranje listi prešao u ovu stranku iz SDP-a.

Stranke okupljene oko HNS-a predvodi Nada Spasojević, BH Zelene Mersiha Salihić, Krug Meldijana Sinanović, HDZ 1990 Ivan Tomić.

Amar Muhibić je nosilac liste Saveza za novu politiku, Gordana Trapara nosi listu Ujedinjene Srpske, Vladimir Puškarević SMS-a, Mirko Todorović SNSD-a, Armin Bistrivoda Lijevog krila.

Aktuelna zastupnica SDA u Predstavničkom domu, Alma Čolo, nositeljica je liste ove stranke na Općim izborima. Zanimljivo je da je treća na listi ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Saša Magazinović
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Saša Magazinović

Delegat u Domu naroda u mandatu 2018-2022, Zlatko Miletić, kandidirao se za Predstavnički dom ispred liste NES - Za nove generacije.

Član kolegija Predstavničkom domu Denis Zvizdić, nosilac je liste NiP-a. On je na prošlim izborima ovaj mandat osvojio sa SDA, a li je 2021. godine prešao u NiP i tako ovoj stranci donio učešće u vlasti na državnom nivou.

BOSS predvodi Meliha Ćilimković, a SD BiH Nihad Čolpa, također zastupnik u PS BiH.

Nosilac liste SDP-a je Saša Magazinović, aktuelni parlamentarac i šef Kluba ove stranke. Pored Magazinovića, na listi je i Dervo Sejdić, apelant pred Europskim sudom za ljudska prava, kao i ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić.

Almir Hasanovski je nosilac liste stranke Re-balans. Našu stranku predvodi aktuelna zastupnica Sabina Ćudić. Drugi na listi je Predrag Kojović, također parlamentarac i bivši lider ove stranke.

Prva na listi HRS-a je Antonela Ivković, PDP-a Dušan Vukašinović, SBiH Zlatko Hadžidedić, a DF-a Dženan Đonlagić, zastupnik u PSBiH. Profesor Senadin Lavić je također na listi DF-a, kao i Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH te Sifet Podžić, aktuelni ministar odbrane BiH.

Kandidati iz Izborne jedinice 4

Izborna jedinica 4 obuhvata Zeničko-dobojski i Srednjobosanski kanton.

Nosilac liste Koalicije Država - Platforma za progres - NB je Dino Tica, SBB-a Adnan Jupić, BH Zelenih Muris Hadžialić, Kruga Amila Doglod, HDZ-a 1990-HNP-a Marinko Grgić, Saveza za novu politiku Mirela Hercegovac, SMS-a Ibrahim Karalić, SNSD-a Nedeljko Nišić, a Lijevog krila Elman Omić.

Koaliciju stranaka HDZ BIH, HSS, HSP BIH, HKDU, HSPAS, HDU, HSPHB, HRAST predvodi aktuelni predsjednik FBiH Marinko Čavara, a tu su još, pored ostalih kandidata, i dva zastupnika u parlamentu BiH Nikola Lovrinović i Marina Pendeš.

Nosilac liste SDA je bivši načelnik Kaknja i zastupnik u Predstavničkom domu Nermin Mandra. Šemsudin Mehmedović, koji je također zastupnik, na četvrtom je mjestu na listi kandidata SDA.

Koaliciju NES - Za nove generacije predstavlja Jusuf Mehić, NIP Mesud Ajanović, BOSS Avdo Omerašević, SDBiH Senad Mujičić, Re-Balans Amel Podojak, Našu stranku Branko Češljić, HRS Tvrtko Milović, PDA Muzafik Serhatlić, PDP Samir Dračo, a SBiH Zahida Vinakaj.

Državni zastupnik Zukan Helez je nosilac liste SDP-a, a njegov kolega iz parlamenta i bivši fudbaler, Vlatko Glavaš, nosilac je liste DF-a.

Još jedna aktuelna zastupnica koja se ponovo kandidovala za Predstavnički dom je Aida Baručija, a nosilac je liste Bh. inicijativa - Kasumović Fuad.

Kandidati iz Izborne jedinice 5

Ova izborna jedinica obuhvata Tuzlanski i Posavski kanton te Brčko Distrikt.

Nosilac liste Koalicije država-Plarforma za progres je Alma Đerzić Imamović, SBB-a Izet Žigić, koalicije stranaka HDZ BIH, HSS, HSP BIH, HKDU, HSPAS, HDU, HSPHB, HRAST Mijo Krešić, Bh. zelenih Admir Handžić, Kruga Ruža Alimanović, HDZ-a 1990-HNP Željko Josić, SNP-a Ramiz Mujakić.

SNSD u ovoj izbornoj jedinici predvodi Jovo Radić, Lijevo krilo Esad Tabalović, SDA Denijal Tulumović, NES Osman Puškar, NIP Nihad Omerović, BOSS Mirnes Ajanović koji je ujedno i predsjednik ove stranke.

Prvi na listi SD-a BiH je Edin Delić, Re-balansa Šerif Alimanović, Naše stranke Zvjezdan Karadžin, HRS-a Danijel Marković.

Nosilac liste PDA je bivši predsjednik ove stranke Mirsad Kukić. S ove funkcije se povukao kada su mu Sjedinjene Američke Države izrekle sankcije i stavile ga na "crnu listu", ali je ipak odlučio da nastavi biti politički aktivan.

PDP predvodi Ferid Joldić, SBih Sead Selimović, a Sabina Čaušević je nosilac liste Bh. inicijative - Kasumović Fuad.

Izborne jedinice i kandidati iz bh. entiteta RS

Na izbornim listama u ovom bh. entitetu, izborna jedinica 1B, našlo se ukupno 78 kandidata iz 22 političke stranke i koalicije.

Od imena izdvajaju se: bivši član Predsjedništva BiH i član kolegija Predstavničkog doma u trenutnom sazivu Nebojša Radmanović. Nosilac je  liste SNSD-a, a treći na listi ove stranke je predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

Izborna jedinica 2B nudi 74 kandidata iz 21 političke stranke. Neki od kandidata koji su već aktivni u političkom životu su: Mladen Bosić, zastupnik u Predstavničkom domu i bivši predsjednik SDS-a, Obren Petrović, gradonačelnik Doboj koji je na listi SNSD-a.

Izborna jedinica 3B nudi najviše kandidata za Predstavnički dom, ukupno 83. Na listi SDA je, među ostalim, Edin Ramić, federalni ministar za izbjeglice i raseljena lica, a SNSD-a Radovan Višković, premijer RS.

Kompletan spisak kandidata za sve izborne jedinice u oba entiteta možete pronaći na OVOM linku.

Nadležnosti Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

 Sve zakonodavne odluke moraju biti odobrene od strane oba doma. 

Parlamentarna skupština je nadležna za:

  • Donošenje zakona koji su potrebni za provođenje odluka Predsjedništva ili za vršenje funkcija skupštine po ovom Ustavu.
  • Odlučivanje o izvorima i iznosu sredstava za rad institucija Bosne i Hercegovine i za međunarodne obaveze Bosne i Hercegovine.
  • Odobravanje budžeta za institucije Bosne i Hercegovine.
  • Odlučivanje o saglasnosti za ratifikaciju ugovora.
  • Ostala pitanja koja su potrebna da se provedu njene dužnosti, ili koja su joj dodijeljena zajedničkim sporazumom entiteta.

Ovaj medijski sadržaj podržan je kroz Tranisition Promotion, zvanični program Vlade Republike Češke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije