Nema mjesta za paniku: Tuzlak u izolaciji nakon što je vozio ekskurziju u Italiju

Fena
Nema mjesta za paniku: Tuzlak u izolaciji nakon što je vozio ekskurziju u Italiju

Iako su se pojavile nazvanične informacije u javnosti da je jutros na Univerzitetskom kliničkom centru hospitaliziran pacijent koji je stigao iz Italije sa simptomima jake gripe, u Ministarstvu zdravstva Tuzlanskog kantona kažu da nema potrebe za širenjem takve panike te da nema opasnosti od koronavirusa.

Zbog opasnosti od širenja koronevirusa danas je zasjedao i krizni štab Tuzlanskog kantona kojeg čine epidemiolozi Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, doktori iz Zavoda za javno zdravstvo TK, predstavnici Međunarodnog aerodroma Tuzla i Granične policije BiH.

"Donijeli smo odluku da se i Domovi zdravlja uključe u cijelu priču te da se njihovo osoblje educira kako da uzima uzorke na primarnom nivou zdravstvene zaštite. Naime, mi već dolazimo u situaciju da je potrebno obezbijediti izolaciju za putnike koji su boravili u područjima gdje je aktivan koronavirus", kaže ministrica zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona Dajana Čolić.

Prema nezvaničnim informacijama, jedan pacijent se javio u ambulantnu stanicu "Bukinje" u Tuzli sa simptomima gripe. Kako je pojašnjeno, radi se o vozaču autobusa koji je vozio ekskurziju u Veneciju te da se sam javio doktoru. No, zvanično je saopćeno da se u ovom slučaju ne radi o koronavirusu.

"Njegovo putovanje je trajalo od petka do nedjelje. Vozač se sam javio i on samo ima simptome blage upale grla. Mi to ne možemo povezati s koronavirusnim infekcijama. Međutim, mi smo uradili sve pretrage, ali referalni laboratorij je u Sarajevu i čekamo rezultate. Sanitarni inspektor je odredio njegovu kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana. Ljudi su odgovorni i javljaju nam se. Aktuelna je sezona gripe i mi imamo povećan broj oboljelih od gripe, a simptomi kod gripe i koronavirasa su isti", kaže doktorica Jasmina Brkić-Đambić iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Krizni štab u Tuzlanskom kantonu prema preporuci federalnih zdravstvenih institucija je donio preporuku turističkim agencijama o otkazivanju svih narednih pitovanja u rizične zemlje.

"Približavaju nam se određeni praznici pa želimo spriječiti širenje infekcija na naše područje i zato je uslijedila ova preporuka prema turističkim agencijama. Konkretno, tražili smo od svih turističkih agencija da nam dostave spiskove putnika koji su planirali putovanja u narednom periodu. Želimo znati jesu li Agencije spremne ispoštovati naše preporuke, ali želimo i uči u trag osobama koje su boravile u područjima gdje se koronavirus aktivirao", kaže ministrica Čolić.

Krizni štab Tuzlanskog kantona traži od gradova i općina Tuzlanskog kantona da im se osigura adekvatan rad i broj sanitarnih inspektora. Naime, kako je pojasnila ministrica Čolić, u Tuzlanskom kantonu i dalje sve općine nemaju sanitarne inspektore što itekako otežava rad u utvrđivanju mogućih oboljenja.

"Situacija nije alarmantna, ali opreznosti nikada nije previše. Danas smo posjetili područje dječijeg hospisa na UKC Tuzla i tamo su već obezbijeđeno šest kreveta ukoliko se ukaže potreba za karantinom u TK. Također, spremni smo obezbijediti još sedam kreveta, s tim da je još jedna lokacija spremna za useljenje", rekla je ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona.

Sutra će biti održan sastanak Federalnog ministarstva zdravstva sa svim kantonalnim ministarstvima zdravstva u Federaciji BiH, a ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona neka od pitanja će uputiti prema Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Također, ministrica Čolić je zamolila javnost da se ne širi bespotrebna panika te da potrebe za zatvaranjem škola nema, jer u Tuzlanskom kantonu još nije proglašena niti epidemija sezonske gripe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije