Nelson: Vrijeme i iskustvo mogu kazati na koji način Ustav treba da se mijenja

6
Radiosarajevo.ba
Nelson: Vrijeme i iskustvo mogu kazati na koji način Ustav treba da se mijenja
Print Screen / Eric Nelson

Nakon 25 godina jasno vidimo da je Dejtonski mirovni sporazum uspostavio čvrste temelje za Bosnu i Hercegovinu, temelje za mir koji se održao i temelje koji su omogućili zemlji da se pripremi za tranziciju ka modernoj demokratskoj državi, kazao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson, u emisiji BHT1 uživo.

Tokom proteklih 25 godina, naglašava Nelson, ostvaren je jasan napredak, ali vidimo i razloge za razočaranost u napredak kod mnogih građana Bosne i Hercegovine. 

“Razlog za to je što je prečesto bilo premalo političke volje. Mislim da je 25. godišnjica vrijeme ne samo za sve da pogledaju prošlost i da se pomire s njom, već i za pogled u budućnost, očekivanja da se građani uključe i da više očekuju od svojih lidera, da utvrde put kojim će se zemlja kretati u pravcu snažnijih euroatlantskih integracija, što je najveća perspektiva za prosperitet i sigurnost Bosne i Hercegovine”, rekao je Nelson. 

Dejtonski mirovni sporazum, prema njegovim riječima, obavio je veliki i efektan posao – da okonča rat i osigura mir u Bosni i Hercegovini. 

“Sada je na građanima da se uključe u davanje odgovora na pitanje: Šta nedostaje i zašto Dejton nije dovoljan? Samo vrijeme i iskustvo mogu da kažu na koji način Ustav treba da se mijenja. Dejton je dao osnove zemlji da nastavi tim putem, da gradi na temeljima mira i da dostigne snažniju demokraciju”, poručio je ambasador Nelson. 

Američki ambasador u BiH podsjeća da je “duga lista prioriteta i potrebnih reformi, problema i manjkavosti na koje godinama ukazuju brojni eksperti”. 

“Mislim da bi bilo od koristi sada, ove i naredne godine, da se cijeni činjenica da je Evropska unija u svom mišljenju iznijela jasne prioritete i korake koje zemlja mora da preduzme potvrđujući njen potencijal da bude kandidat za evropsko članstvo. Postavljeno je 14 prioriteta i ne mislim da je nemoguće postići niti jedan od njih”, rekao je ambasador Nelson i dodao: 

“Sada je vrijeme za akciju, sada je vrijeme za građane da se uključe, da se utvrdi šta još treba unaprijediti u Bosni i Hercegovini kako bi osnažili političku volju koja je, nažalost, još uvijek slabašna u pokretanju zemlje na putu ka euroatlantskim integracijama. Evropljani i NATO saveznici snažno podržavaju reforme koje moraju da se dogode ovdje. Ono što nedostaje je politička volja i dijalog, kompromis, nedostaje konsenzus da se usvoje reforme koje bi pokrenule Bosnu i Hercegovinu naprijed i omogućile zemlji da shvati svoj puni potencijal”".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije