Nekad su džamije plakale za nama, danas mi plačemo za njima

Anadolija
Nekad su džamije plakale za nama, danas mi plačemo za njima
Anadolija / Šefik ef. Čavčić
I

Došli smo u situaciju da mi plačemo za našim džamijama, ali čežnja vjernika za džamijom je jedan dobar znak. To nam govori da u našim srcima ima imana, da mi volimo naše džamije, da volimo islam, a to je znak jedne velike ljubavi prema Allahu dž.š., kazao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Šefik ef. Čavčić, imam džamije “Bosanski mudžahidi” u Mostaru.

Efendija Čavčić je u službi imama punih 35 godina, a od 1996. godine imam je džamije “Bosanski mudžahidi” u Sjevernom logoru, odnosno centralne džamije mostarskog džemata Zalik. U razgovoru za AA govorio je o aktivnostima u ovom džematu, o tome kako su vjernici dočekali ramazan u vanrednim okolnostima epidemije koronavirusa, ali i o značaju veze između imama i džemata u ovim teškim trenucima.

S obzirom da su muslimani u BiH, ali i diljem svijeta, ove godine "najdražeg gosta“ dočekali u okolnostima vanrednog stanja, te nisu u mogućnosti da posjete svoje džamije, efendija Čavčić ističe kako je to uistinu vjernicma teško palo, te kako je prisutna jedna duboka čežnja vjernika za njihovim džamijama.

"Zaista, došli smo u situaciju da mi plačemo za našim džamijama. Mi stariji se sjećamo onog vremena prije agresije kada su naše džamije bile poprilično prazne i kada su sa čežnjom čekale da ih posjeti radi ibadeta. Međutim, sada smo došli u situaciju da mi ne možemo ići u džamiju, zbog svima poznatih razloga, ali da se ista ta čežnja sada javlja u našim srcima, posebno zbog činjenice da je nastupio mjesec ramazan, period kada najveći broj vjernika dolazi u džamije. To je zaista jedan veliki vapaj iz srca mnogih naših džematlija”, govori Čavčić.

,

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije