Nejednak odnos Tužilaštva prema objavljivanju optužnica ugrožava transparentnost

0
Radiosarajevo.ba
Nejednak odnos Tužilaštva prema objavljivanju optužnica ugrožava transparentnost
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo BiH je nedavno najavilo da će hitno provesti istragu zbog povrede tajnosti postupka jer su u medijima objavljeni dijelovi ili cijela optužnica u predmetu protiv osumnjičenih Fadila Novalića i ostalih, kao i zbog objave ličnih podataka osumnjičenih i svjedoka.

Ipak, pravni stručnjaci su različitog mišljenja da li se optužnica treba ili ne treba objaviti prije njenog potvrđivanja.

Oni za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kao problem ističu to što Tužilaštvo Bosne i Hercegovine optužnice ne objavljuje niti nakon potvrđivanja.

Iz Tužilašva BiH su saopćili da je, nakon ispitivanja u predmetu “Respiratori” od 30. novembra do 2. decembra ove godine, osumnjičenima predat zapisnik o ispitivanju u kojem je naznačen osnov sumnje, čiji je dio objavljen u medijima i “lažno prikazan kao nacrt optužnice”.

Naveli su također, da je optužnica, nakon što je dostavljena Sudu BiH na potvrđivanje, objavljena u medijima, a sadržajem objave su obuhvaćeni lični podaci osumnjičenih osoba i predloženih svjedoka.

Novinar Avdo Avdić, koji je na portalu Istraga objavio najprije tekst o nacrtu optužnice a kasnije i tekst o cijelom sadržaju optužnice, kaže da je tokom provođenja istrage, koja je trebala biti tajna, izašlo na stotine informacija o ovom slučaju, dok iz Tužilaštva nisu poduzeli ništa da to spriječe.

Tužilaštvo BiH je u ovom slučaju očito imalo takozvani ‘media-plan’, gdje su samo oni, putem njima naklonjenih medija, davali informacije koje im idu u prilog. I sada, kada je istraga okončana, problem je što je objavljena optužnica koja bi trebala biti javni dokument”, smatra Avdić.

Iz Tužilaštva su u svom saopćenju naveli da su, osim što je javnost dovedena u zabludu, dostavljanjem nepotvrđene optužnice medijima počinjene “brojne nezakonitosti u pogledu neovlaštenog objavljivanja ličnih podataka osumnjičenih osoba i predloženih svjedoka”.

Naglasili su kako svako neovlašteno činjenje dostupnim dokumenata i sadržaja iz kaznenog spisa shvataju kao još jedan u nizu pritisaka na rad u ovom predmetu.

U Državnom tužilaštvu kažu da će o svemu upoznati Agenciju za zaštitu ličnih podataka Bosne i Hercegovine (AZOP BiH), od koje će zatražiti da sankcioniše objavljivanje ličnih podataka osumnjičenih osoba i svjedoka.

Odgovarajući na upit BIRN-a BiH, iz Agencije kažu kako im se Tužilaštvo do sada nije obratilo sa zahtjevom za očitovanjem i da će stav o ovom slučaju imati tek nakon postupka i utvrđivanja svih okolnosti, tek nakon što dobiju zahtjev Tužilaštva.

Pravni stručnjaci s kojima je razgovarao BIRN BiH smatraju da se lični podaci osumnjičenih, a kasnije optuženih osoba, kao i svjedoka, ne bi trebali objavljivati, u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka, ali navode da je optužnica javni dokument.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije