Neiskorišten potencijal: Gdje je prehrambena industrija u FBiH

Radiosarajevo.ba
Neiskorišten potencijal: Gdje je prehrambena industrija u FBiH
Foto: Nezavisne novine / Proizvodnja sira

Vlada FBiH prihvatila je danas na sjednici informaciju o stanju u prehrambenoj industriji u FBiH u 2019. godini, s pregledom uvoza i izvoza prehrambenih proizvoda u i iz FBiH i BiH.

Najzastupljenije grane prehrambene industrije u Federaciji BiH su proizvodnja mlijeka i prerađevina od mlijeka, zatim mesa i njegovih prerađevina, prerada žitarica i proizvodnja brašna i mlinsko-pekarskih proizvoda, prerada voća i povrća, kao i proizvodnja vode i osvježavajućih bezalkoholnih pića, te alkoholnih pića (pivo, vino i jaka alkoholna pića).

Prehrambena industrija u Federaciji BiH ima potencijal koji, nažalost, nije dovoljno iskorišten. Bez obzira na to što je svake godine sve veći asortiman proizvoda koje izvozimo, uvoz gotovo svih prehrambenih proizvoda mnogostruko veći od izvoza.

"Jedine grane prehrambene industrije koje izvoze više nego što uvoze su industrija mlijeka (mlijeko i pavlaka), ostali pripremljeni ili konzervisani proizvodi od mesa i neprerađeni duhan. 

Kapaciteti privrednih društava koja se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda i duhanskih proizvoda u Federaciji BiH su nedovoljno iskorišteni, kao i godinama unazad, mada je u pojedinim granama došlo i do povećanja iskorištenosti kapaciteta", dio je informacije koju je razmatrala Federalna vlada.

Tako je povećana iskorištenost kapaciteta u mlinarskoj industriji, u pogonima za proizvodnju voća i povrća, te u proizvodnji vina.

Neznatno, ispod jedan posto, povećani su kapaciteti kod prerade mlijeka, proizvodnje vode i piva.

No, u prošloj je godini pala proizvodnja cigareta, ali je porasla prerada ribe, kao i tjestenine.

Porasla je i proizvodnja mliječnih namaza, mada je smanjena proizvodnja polutvrdog i tvrdog sira.

"Zabrinjavajuće je smanjenje proizvodnje svinjskog i janjećeg mesa za gotovo 50 posto", navedeno je u informaciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije