Ne zaboravimo holokaust: Sarajlije se prisjetile šest miliona stradalih Jevreja

2
Anadoilija
Ne zaboravimo holokaust: Sarajlije se prisjetile šest miliona stradalih Jevreja
Foto: Anadolija / Komemorativna akademija

U Sarajevu je u petak održana centralna Komemorativna akademija povodom obilježavanja 27. januara, Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Ove godine Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Jevrejskom zajednicom BiH i Jevrejskom opštinom u Sarajevu, organizovalo je Komemorativnu akademiju kojoj je prisustvovao veliki broj zvanica, među kojima član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt te drugi predstavnici vlasti, ambasada i građani.

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini rekao je da je holokaust bio najveća tragedija 20. vijeka u kojoj je stradalo šest miliona ljudi samo zato što su bili Jevreji.

Potvrđeno: Navijačima FK Velež zabranjen dolazak na utakmicu protiv HŠK Zrinjski

Potvrđeno: Navijačima FK Velež zabranjen dolazak na utakmicu protiv HŠK Zrinjski

I danas lede krv u žilama: Mjesta zatočenja i mučenja Jevreja tokom Drugog svjetskog rata u Sarajevu

I danas lede krv u žilama: Mjesta zatočenja i mučenja Jevreja tokom Drugog svjetskog rata u Sarajevu

"Holokaust je završen po završetku Drugog svjetskog rata i oslobođenju svih logora, kada je svijet rekao 'nikad više'. Nažalost, genocidi su se događali i nakon toga u Kambodži, Ruandi, Sudanu, pa i u našoj zemlji, u Srebrenici. Prošlo je skoro 60 godina od tog vremena kada su Ujedinjene nacije 2005. godine jednoglasno donijele odluku o obilježavanju 27. januara kao Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta", podsjetio je Finci.

Sattler je kazao da se danas o antisemitizmu i holokaustu razmišlja "iz ugodnije pozicije", kao o nečemu što je ostalo u prošlosti, ali je ukazao da su podjele i prisustvo antisemitizma u svijetu u porastu.

"Danas se sjećamo holokausta, najmračnijeg poglavalja u istoriji čovječanstva u kojem je stradalo više od šest miliona Jevreja, žena, muškaraca, djece, predstavnika romske zajednice, invalida, osoba drugačijeg seksualnog opredjeljenja u periodu od 1941. do 1945. godine. Od tada vrijedi svojevrstan moto da se više nikad ne ponovi. Nažalost, to važi i danas kada smo svjedoci porasta antisemitizma u velikom broju zemalja, što je svojevrsni podsjetnik važnosti da onemogućimo rast antisemitizma, da budemo na oprezu kada se suočavamo sa situacijom negiranja genocida, bez obzira gdje se desio, a desio se i u BiH, i na to snažno odgovorimo", poručio je Sattler.

Komemorativna akademija
Foto: Anadolija : Komemorativna akademija

Predsjednik Jevrejske opštine u Sarajevu Boris Kožemjakin, izjavio je da je nužno sjećati se holokausta kako bi se spriječili budući zločini koji bi se mogli desiti ne samo na prostoru BiH, nego i u svijetu.

"Iz holokausta, o kojem smo veoma malo učili, nismo naučili ništa. Zašto nam se desila Srebrenica i genocidi širom svijeta? Da smo učili na vrijeme, možda bi određene zločine mogli preduprijediti. Na određen način bismo mjere koje prethode tim zločinima, a prethode uvijek neki zakoni, pojave, naoružavanja, ponašanja, mogli prepoznati pa bismo se na drugi način pripremili", rekao je Kožemjakin.

Smatra da je važno edukovati djecu o holokaustu te je ukazao na to da se prema školskom programu u BiH ne izučavaju dovoljno zločini iz tog vremena.

Na današnjoj svečanoj komemoraciji je Igor Kožemjakin, hazan Jevrejske opštine u Sarajevu, izgovorio je molitvu za žrtve nacističkih progona te je premijerno prikazan kratkometražni film.

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta ranije danas je na starom Jevrejskom groblju "Borak“ u Sarajevu, položeno cvijeće na spomenik žrtvama nacističkog progona.

U novembru 2005. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) jednoglasno je usvojila Rezoluciju kojom se 27. januar obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na holokaust. Tog datuma 1945. godine sovjetske trupe oslobodile su zloglasni logor Auschwitz. Punih 60 godina radilo se na otkrivanju historijskih, kulturnih, psiholoških, civilizacijskih uzroka koji su omogućili pogrom Jevreja, ali i na pronalaženju odgovarajućeg lijeka da se to više nikada i nikome ne desi.

Komemorativna akademija
Foto: Anadolija : Komemorativna akademija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije