'Ne postoji potpun nadzor nad sistemom obrazovanja'

Radiosarajevo.ba
'Ne postoji potpun nadzor nad sistemom obrazovanja'


Pojedini privatni fakulteti pokazuju kvalitet, ali ima i onih koji ne opravdavaju ni svoj naziv, izjavio je Damir Mašić, federalni ministar obrazovanja i nauke.

U intervjuu za Avaz, ministar Mašić je komentirao slučaj Šabana Nurića, lažnog profesora koji je godinama radio na nekim privatnim fakultetima:

„Očito da ne postoji potpun i kvalitetan nadzor nadležnih nad sistemom obrazovanja. Propusti u bilo kojoj oblasti mogu imati vrlo zabrinjavajuće posljedice, a posebno u obrazovnom sistemu. Nezamislivo je kako se takav ogroman propust mogao desiti. Sankcije u ovakvim slučajevima ne mogu i ne smiju izostati“, kaže ministar Mašić i dodaje da su ovakvi propusti nedopustivi bilo kome ko je dio obrazovnog sistema u BiH.

„Smatram da bi sistem visokog obrazovanja i nauke trebao biti u ingerenciji države BiH. Tada bi se stekli svi preduvjeti da imamo jedan racionalan i efikasan sistem visokog obrazovanja, kaže Mašić.

Vezano za aktivnosti Ministarstva o reformama visokog obrazovanja, ministar Mašić kaže da obrazovanje mora biti prioritet svim relevantnim i nadležnim institucijama u BiH.

„Kompletnom obrazovnom sistemu u BiH neophodna je cjelovita reforma, koja treba biti znatno brža, efikasnija i usmjerena ka pravom cilju, a to je stvaranje kvalitetnijih i ujednačenijih uvjeta obrazovanja svoj djeci u BiH. Ovako decentraliziran sistem i razjedinjeno obrazovanje, popraćeno parcijalnim i polovičnim rješenjima, ne može opravdati ciljeve reforme niti polučiti pomacima“.

Nedavno je najavljen štrajk zbog neisplaćenih plaća administrativnim radnicima. Komentar ministra Mašića, u intervjuu za Avaz je da su štrajkovi rezultat i odraz finansijskog stanja u pojedinim kantonima u Federaciji BiH, te da dignitet prosvjetara mora biti sačuvan, ali isto tako mora se voditi računa o pravima djece na obrazovanje, kao i samim posljedicama koje dugotrajna obustava nastave može ostaviti na brojne generacije.

Bilo je riječi i o projektu eksterne mature koja bi trebala uskoro zaživjeti:

„Uvođenje eksterne mature trebalo bi dovesti do toga da najveći broj srednjih škola njenom primjenom neće trebati prijemne ispite, jer će se eksternom evaluacijom veoma lako moći utvrditi nivo potrebnog znanja i uspjeh, koji trebaju biti preduvjet za upis u određenu srednju školu“, navodi ministar Mašić, te dodaje da bi time pritisak na sve sudionike u ovom procesu bio u velikoj mjeri eliminiran, a znanje i rezultati tih testova kvalificirali bi buduće srednjoškolce.

Ovaj projekt je pokrenut na nivou FBiH, ali i iniciran na nivou cijele BiH, o čemu se treba izjasniti Konferencija ministara obrazovanja u BiH na svojoj prvoj narednoj sjednici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije