Ne pita šta košta: Gradonačelnik Doboja kupio novi automobil vrijedan 111.148 KM

Radiosarajevo.ba
Ne pita šta košta: Gradonačelnik Doboja kupio novi automobil vrijedan 111.148 KM
Gradonačelnik Doboja Obren Petrović, počastio se tokom novogodišnjih praznika, o trošku svojih građana koji su preživjeli katastrofalne poplave, novom limuzinom vrijednom čak 111.148 KM sa uračunatim porezom na dodatnu vrijednost.

Ugovor je odmah poslije praznika, 4. januara, dodijeljen firmi "Autorad“ iz Pelagićeva, bez podataka o kojoj marki luksuznog automobila je riječ, prenosi Capital.

Još interesantniji je podatak da će o preskupom Petrovićevom šopingu gradska Skupština možda raspravljati tek 28. februara, za kada je zakazano zasijedanje. U ugovoru stoji da je ponuda ove firme bila i jedina pristigla na tender, iako su dokumentaciju, između ostalih, preuzeli Brčko gas, Hyndai Auto BiH, Auto Centar, Market Auto, Lada auto i Auto servis Senković.

Također, posebno je podebljana stavka "najniža cijena“, ali i da je sve provedeno u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH. Odbornica SNSD u dobojskom parlamentu Sanja Vulić je rekla da zasijedanja nije bilo od polovine decembra te da je sporna kupovina prošla neopaženo.

"Izgleda da je Petroviću dosadilo vozilo koje već ima pa je odlučio da kupi novo. Skupština nije zasijedala od polovine decembra i nova sjednica zakazana je za 28. februar. Međutim, još nije poznato hoće li se i o ovom pitanju raspravljati", navela je Vulićeva.

Drska kupovina stotine hiljada maraka vrijednog automobila uslijedila je ni pune četiri godine od kako je grad Doboj teško stradao u katastrofalnim poplavama. Štete koje je pretrpjelo stanovništvo, ali i privrednici procijenjene su na više od 200 miliona KM.

Odbornik u Skupštini grada Banja Luka Draško Stanivuković i pokret "Restart Srpska“ protive se nabavci skupocjenih automobila iz javnih budžeta i pozivaju i gradonačelnika Doboja da vrati kupljeni automobil vrijedan više od 111.000 KM.

"Riječ je o nepotrebnom luksuzu, a tim novcem, gradonačelnik bi mogao da riješi neki od nagomilanih problema s kojim se svakodnevno suočavaju građani Doboja. Danas sam sa predstavnicima “Restart Srpska” imao hitan sastanak na kojem smo zaključili da ćemo i protiv ovog čina kupovine luksuznog automobila gradnačelnika Doboja organizovati akciju i to u Doboju", rekao je Stanivuković.

On je naglasio da u vrijeme opće krize i siromaštva među građanima nije uredu novac tih istih građana trošiti na luksuzne automobile.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije