Hadžović: Bh. političari se samo formalno zalažu za članstvo u NATO-u

N. K.
Hadžović: Bh. političari se samo formalno zalažu za članstvo u NATO-u
Foto: css.ba / Denis Hadžović

"U Bosni i Hercegovini, vladajuća politička elita deklarativno se opredjelila za NATO i u posljednje vrijeme pravi se predstava da postoji uspjeh na putu integrisanja ali ako se uđe malo dublje u problematiku ne izgleda sve tako dobro jer vidimo da pada i podrška građana evropskim inetgracijama. Podrška za NATO je već odavno opala, posebno u manjem bh. entitetu", smatra Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije BiH.

U svom razgovoru za Radiosarajevo.ba on nam  pojašnjava da postoji velika razlika između onoga što čujemo od bh. poltičara i samog zvaničnog djelovanja institucija.

denis_hadzovic03.jpg - undefined

Denis Hadžović

"Tako taj nesrazmjer dovodi u zabludu građane i njihovo povjerenje da ih vode oni političari koji su obećali uspjeh u euroatlantskim integracijama. Problem može biti i u tome, ako EU bude analizirala stavove BiH prema njenim deklaracijama, da vrata koja su sada širom otvorena, ipak budu, malo pritvorena", govori nam on.

Na naše pitanje gdje se nalazi BiH na putu ka punopravnom članstvu u NATO-u, Hadžović je mišljenja da je naša zemlja još uvijek daleko od NATO-a, te da se u Europi a i na Balkanu bilježi sve veći ruski utjecaj, što su slično konstatirali i američki Kongres te britanski Dom lordova.

"Mi se u BiH samo formalno zalažemo za članstvo u NATO-u, što donekle potvrđuje i izvještaj koji će se naći na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, koja važi kao jedan od najznačajnijih neformalnih skupova o sigurnosnoj politici na svijetu.  Upravo ovaj izvještaj prikazuje realno stanje i naš odnos kao članstvu u NATO paktu. Također, moramo biti svjesni da će Rusija uraditi sve da ne dozvoli širenje NATO-a i da će koristiti sveresurse kako bi stopirala širenje", kaže Hadžović.

nato_zastava_pixabay.png - undefined

Upravo, zbog ovoga sve više se spominje teza da je u toku svojevrsni hladni rat koji se vodi na teritorijama europskih država koje još nisu članice NATO-a, a koje su podložne uveliko i ruskom uticaja. Upravo jedna od tih zemalja je i Bosna i Hercegovina.

Naime, prema izvještaju koji će se naći na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji,  Rusija ima veoma snažan utjecaj na ovakve države kako bi spriječila njihovo napredovanje ka ovom vojno-političkom savezu.

"Zbog ove novonastale situacije, veoma je bitno da bh. političari počnu djelovati na realizaciji obaveza koje su stavljenje pred nas, kako bi se ubrzao put kao punopravnom članstvu u NATO-u, čime će se stabilnost Balkana zabetonirat na najviši nivo. Nažalost, ovakvim tempom ispunjavanja zahtjeva naša država je još uvijek daleko od ovog vojno-političkog saveza", zaključuje u svom razgovoru za Radiosarajevo.ba Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije