Njemačka tajna služba (BND): BiH kao prijetnja ili prostor za jačanje utjecaja

J. M.
Njemačka tajna služba (BND): BiH kao prijetnja ili prostor za jačanje utjecaja
Njemačka obavještajna služba (BND) sve više pažnje posvećuje Balkanu, a posebno Bosni i Hercegovini. Izvještaj o tome donio je Berliner Zeitung (BZ), pozivajući se na sigurnosne izvore u njemačkoj prijestolnici.

Njemački mediji prenose pisanje BZ-a koji aktivnosti BND-a objašnjava "rastom islamističkih aktivnosti u regiji". Naglašava se da zaljevske zemlje, posebno Saudijska Arabija, ulažu puno novca kako bi "umjereni islam bosanskih muslimana zamijeneli radikalnim varijantama s tzv. vehabijskim pečatom".

Njemački mediji donose paušalnu ocjenu da nijedna druga europska zemlja nije dala toliko boraca za džihadističke grupe prema veličini populacije kao što je to slučaj s BiH. Dodaje se da je Bosna i Hercegovina vrlo krhka, kao i sve države nasljednice bivše Jugoslavije.

Prvi čovjek BND-a Bruno Kahl rekao je prije dvije sedmice na predavanju u Fondaciji Hanns-Seidel da je "pokretačka snaga međunarodne politike - demografska promjena". 

Iza ove Fondacije stoji bavarska Kršćansko-socijalna unija (CSU) koja je koalicioni partner vladajućeg CDU-a, ali oštro kritikuje migrantsku politiku njemačke kancelarke Angele Merkel.

"Istraživanje Indeksa krhkosti država za 2016. godinu daje obeshrabrujuću sliku. Bosna i Hercegovina, Albanija, Srbija, Makedonija, Bjelorusija, Moldavija, Ukrajina i Rusija su klasifificirane u kategorije upozorenje ili visoko upozorenje", doslovno je izjavio prvi čovjek njemačke tajne službe.

Mediji dodaju da je već neko vrijeme fokus BND-a na Balkanu, kako zbog činjenice da su tamo bili stacionirani vojnici Bundeswehra, a na Kosovu su i dalje prisutni.

Denis Hadžović, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije BiH, smatra da potcrtavanje BiH ne mora biti nužno loša po našu zemlju. Naprotiv...

denis_hadzovic03.jpg - undefined

Denis Hadžović (Fena)

"Istup prvog čovjeka BND-a treba gledati kao na ukazivanje veće pažnje na BiH i region. Dosadašnji pasivan odnos Europe otvorio je manevarski prostor drugim zemljama da šire svoj utjecaj na Balkanu – Rusiji, Turskoj, Saudijskoj Arabiji, Iranu... Sada Europa, predvođena Njemačkom i Francuskom, te SAD nastoje vratiti, zapravo ojačati svoj utjecaj na region, a jedna od najvažnijih poluga je sigurnosni faktor.

Sve treba gledati pozitivno jer će strane sigurnosne službe, među kojima je BND jedna od najvažnijih, pružiti podršku bh. agencijama u borbi protiv ekstremizma. Naglašavam, borba protiv ekstremizma nije jedini razlog, nastoji se smanjiti utjecaj nekih drugih zemalja, posebno Rusije", rekao je Denis Hadžović za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije