Navršilo se 30 godina od ubistva deset naših sugrađana na mezarju Budakovići

0
Radiosarajevo.ba
Navršilo se 30 godina od ubistva deset naših sugrađana na mezarju Budakovići
Foto: Vlada Kantona Sarajevo / Obilježavanje 30. godišnjice ubistva na mjezarju Budakovići

Danas se navršilo 30 godina od kada je na mezarju Budakovići, na dženazi dan ranije ubijene Fadile Karšić, od agresorske granate ispaljene s položaja Vojske RS-a ubijeno deset naših sugrađana.

Tom prilikom ubijeni su: Edhem Borovina, Salko Bradić, Osman Curić, Asim Džaferović, Amir Džanko, Asim Konaković, Sejdalija Kurtić, Kasim Pintol, Smail Sarač i Began Sarajkić.

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe kod spomen-ploče na mjestu ovog masakra, počast ubijenim su odali članovi porodica ubijenih sugrađana, te delegacije Kantona Sarajevo, predvođena ministrim zdravstva KS Harisom Vranićem, Grada Sarajeva, Općine Stari Grad i Unije civilnih žrtava.

Vučić poslušao Dodika: Sabor srpskog naroda nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vučić poslušao Dodika: Sabor srpskog naroda nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Prisutnim se u prigodnom obraćanju obratio ministar Vranić.

"Danas, nakon 30 godina, s tugom se prisjećamo ovih žrtava i govorimo o njima jer je to jako važno, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti. Potrebno je stalno govoriti o tome kako se takav gnusan čin ne bi ponovio ni ovdje niti nigdje na svijetu. No, bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije", istakao je ministar Vranić na današnjem obilježavanju 30-te godišnjice od masakra na mezarju Budakovići.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije