Godišnjica stradanja građana na mezarju Budakovići

Radiosarajevo.ba
Godišnjica stradanja građana na mezarju Budakovići


Dvadeset godina od pogibije deset naših sugrađana, od minobacačke granate ispaljene sa agresorskih položaja na dženazi Fadile Karšić, obilježeno je danas polaganjem cvijeća na spomen obilježje, učenjem fatihe i minutom ćutnje kod mezarja Budakovići, saopćeno je iz

Na današnji dan 1993. godine poglinuli su: Edhem Borovina, Salko Bradić, Osman Curić, Asim Džaferović, Amir Džanko, Asim Konaković, Sejdalija Kurtić, Kasim Pintol, Smail Sarač i Began Sarajkić.

U ime Kantona Sarajevo ministar stambene politike Čedomir Lukić položio je cvijeće, a zatim se prisutnoj rodbini, prijateljima i komšijama stradalih obratio prigodnim riječima.

"Zaborav je grijeh, zaborav je saučesništvo u zločinu. Zato smo mi ovdje, a bit ćemo i narednih godina da se sjetimo svih naših nevino ubijenih sugrađana, kako bi nam sjećanje na njih bilo opomena da se masakri nad nevinim ljudima nikada ne ponove. Okupili smo se i zbog naše djece koja treba da znaju šta se u našem gradu dešavalo tokom agresije", istakao je ministar Lukić, ovom prilikom.

Selim Karšić, sin Fadile, koji je u vrijeme ovog masakra bio ranjen i ležao u bolnici, svake godine na dan kada je zauvijek ostao bez majke prisustvuje obilježavanju ove tužne godišnjice stradanja i svojih prijatelja, komšija i rodbine koji su ubijeni.


"Žao mi je što do danas za ovaj zločin i ubistvo deset nevinih ljudi niko još nije odgovarao, a koliko znam nikakav istražni proces o ovom strašnom događaju nikada nije ni pokrenut", kazao je Karšić i dodao da se nada da će se to nekada desiti.

Cvijeće na spomen obilježje položile su i počast odale delegacije Općine Stari Grad i Unije civilnih žrtava rata KS i BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije