Naučnik Đikić odgovorio o kombinovanju različitih vakcina: Sinopharm ima...

7
Radiosarajevo.ba
Naučnik Đikić odgovorio o kombinovanju različitih vakcina: Sinopharm ima...
Print Screen / Ivan Đikić

"Tačno je, omikron se širi čak 2,5 puta brže od delta varijante koronavirusa. Međutim, pozitivna stvar je da ima blaže simptome, više zahvaća gornji dio respiratornog trakta ne pluća i to omogućava brže širenje kroz populaciju, a manji napor na zdravstveni sistem. U zemljama gdje je manje cijepljenih tamo su teže kliničke slike i puno veća opterećenost samog sistema", izjavio je za BHRT-a Ivan Đikić, molekularni biolog.

Koliko vakcinacija, pogotovo booster dozom, može biti jaka zaštita, i trebaju li se trećom dozom vakcinisati i oni koji su prebolovali koronavirus i vakcinisali se sa dvije doze, on je odgovorio:

"Preporuka je na temelju naučnih podataka, da se svi koji su u zadnjih tri mjeseca primili zadnju dozu ili prebolili koronavirus dodatno se cijepe. Booster doza djeluje značajnije i štiti protiv omikron varijante", kazao je Đikić.

Na pitanje da li kombinacija različitih vrsta vakcina ima dobar učinak na stvaranju imuniteta, on je rekao:

"Sinopharm ima najslabiji učunak. Onda imate adenoviruse kao što je Sputnik i AstraZeneca, oni imaju malo jači učinak, a najznačajniji učinak ima Pfizer što je zanimljivo, dok Moderna ima najduži imunološki odgovor i na delta i na omicron varijantu koronavirusa. Kombinacija vakcina stvara malo širolikiji imunološki odgovor", dodao je Đikić.

Ulazimo u treću godinu pandemije, da li se nazire svjetlo na kraju tunela - Đikić kaže:

"U jednoj godini preko cjepljenja uspjeli smo dosta kontrolisati ovaj virus da ne uzrokuje povećanu smrtnost i povećanu hospitalizaciju u našim bolnicama. Čini mi se da će u 2022. godini doći do toga da pandemija postane endemija".

Širom Evrope uvode se restriktivne mjere kao što je zatvaranje, ograničavanje skupova, nošenje maski na otvorenom. U Bosni i Hercegovini još nema pooštravanja mjera. 

Na pitanje koliko je ovo dobar pristup, biolog je odgovorio:

"Sve zemlje koje se igraju na taj način imaju visoku stopu smrtnosti i to je nedopustivo. Želim poručiti političarima da je važnije zaštititi jedan ljudski život, nego se hvaliti sa liberalnim mjerama i dopuštati nepravilno ponašanje građana".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije