Naučnici iz BiH i inozemstva raspravljaju o ZAVNOBiH-u i budućnosti BiH

Fena
 Naučnici iz BiH i inozemstva raspravljaju o ZAVNOBiH-u i budućnosti BiH
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Međunarodna konferencija o ZAVNOBIH-u

Akademija nauka i umjetnosti BiH okupila je danas u Sarajevu naučnike iz BiH i inozemstva na dvodnevnoj konferenciji nazvanoj '75. godišnjica zasjedanja ZAVNOBiH-a: povijesna utemeljenost obnovljene državnosti Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću".

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović istaknuo je na otvaranju skupa da je uvijek važno govoriti o ZAVNOBiH-u i odlukama ZAVNOBiH-a, pogotovo kako se to čini da današnjem skupu, 'na naučan način afirmiraju odluke i značaj tih odluka koje su usvojene na zasjedanjima ZAVNOBiH-a'.

Ističe da je Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a jedan od najznačajnijih događaja, a 25. novembar 1943. godine jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine.

Tada su narodi BiH, u uvjetima borbe protiv fašizma, obnovili i potvrdili državnost BiH, njen multietnički karakter i promovirali princip ravnopravnosti svih naroda i građana na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. To je ono čemu, kako je kazao, stremimo i danas.

"Bosna i Hercegovina je mnogo snažnija nego je to bila prije (27 ili 28 godina), a sile koje atakuju na Bosnu i Hercegovinu su mnogo slabije. I taj proces će se nastaviti, BiH će jačati i konačno postati u punom kapacitetu cjelovita, demokratska država ravnopravnih naroda, država u kojoj je razvijena ekonomija, članica EU i NATO saveza. Retrogradnim silama namijenjeno je smetljište historije, tamo će zaista i završiti", istaknuo je u izjavi za novinare.

Raif Dizdarević naglašava da je ZAVNOBIH, po značaju i dokumentima koji su usvojeni, imao ne samo lokalni nego i univerzalni značaj. Usvojeni su neki državotvorni akti, kao i jedinstveni dokument a to je Deklaracija o pravima čovjeka.

"Nikla je u BiH, u narodnooslobodilačkom pokretu, u toku rata. U bijedi i siromaštvu, pet godina prije univerzalne deklaracije UN-a o pravima čovjeka. Samim tim, ZAVNOBiH je imao internacionalni značaj", kazao je Dizdarević.

Dvodnevni skup u Sarajevu okarakterizirao je Raif Dizdarević kao 'afirmiranje tog aspekta međunarodnog značaja osnivanja i odluka ZAVNOBiH-a'.

Međunarodnu konferenciju u Sarajevu Bogić Bogićević okarakterizirao je, između ostalog, kao 'konferenciju koja bi mogla doprinijeti usvajanju strategije izlaska BiH iz prilično nepodnošljive situacije.'

"Podjela BiH na kantone i entitete, nefunkcionalnost države, podjela na vaše, naše i njihovo atributi su ideologija za koje smo mislili da su poražene u Drugom svjetskom ratu. Zato neka ovaj skup posluži za utvrđivanja strategije izlaska BiH iz prilično nepodnošljive situacije", istaknuo je Bogićević.

Tokom dva dana rada međunarodne konferencije bit će prezentirani radovi koji naučno obrađuju tematiku ZAVNOBiH-a, uslijedit će rasprava o tome, a radovi koji su ispunjavali određene uvjete objedinjeni su u zbornik s više od 500 stranica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije