Nastupila kriza u vlasti: Raskida li SDS "srpsku koaliciju" u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Nastupila kriza u vlasti: Raskida li SDS "srpsku koaliciju" u Srebrenici
U Skupštini općine Srebrenica, barem prema najavama pojedinih odbornika, uskoro bi mogla biti formirana nova većina u kojoj ovog puta neće biti SNSD-a.

Ovakve informacije gotovo su ozvaničene kada je grupa odbornika, sačinjena od članova SDS-a, DNS-a, SDA, PDP-a i NDP-a predala zahtjev za održavanje vanredne Skupštine općine, na kojoj bi, prema navodima, trebalo doći do smjene aktuelnog predsjednika i potpredsjednika, prenosi RTRS.

To bi praktično značilo i formiranje nove skupštinske većine u Srebrenici.

"SDS ruši srpsko jedinstvo i ulazi u koaliciju sa predsjednikom Islamske zajednice i on jasno nastavlja politiku iz Sarajeva", tvrdi predsjednik OO SNSD Srebrenica Radomir Pavlović.

Ipak, sa ovakvim stavom se ne slažu u srebreničkom SDS-u, gdje kažu kako je razlog formiranja nove skupštinske većine činjenica da njihovi koalicioni partneri nisu ispunili ranije dogovore.

"Mi smo imali beskonačno inicijativa da se razriješi ova politička kriza, koja je ozvaničena. Nismo imali prave sagovornike u politici SNSD-a", rekao je predsjednik OO SDS-a Srebrenica Momčilo Cvjetinović.

Nova većina donijela je i podjelu unutar srebreničke SDA, koja je već neko vrijeme podijeljena na dvije grupe odbornika u Skupštini općine, budući da je jedan dio odbornika ušao u prvobitnu koaliciju sa SNSD-om, čemu se drugi dio odbornika protivio.

To bi se sada promijenilo, ukoliko se održi vanredna sjednica na kojoj će se pokazati nova skupštinska većina, te bi takozvana "opoziciona frakcija" SDA Srebrenica u ovom slučaju bila dio nove vladajuće koalicije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije