Nastavnici razočarani odlukom: Roditelji skrivaju infekciju i šalju djecu u školu

4
Anadolija
Nastavnici razočarani odlukom: Roditelji skrivaju infekciju i šalju djecu u školu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / NS: "Obrazovanje ne može biti žrtva vjerskog opredijeljenja"

Ministrici obrazovanja Kantona Sarajevo, Naidi Hota-Muminović nakon odluke o povratku učenika u školske klupe, obratilo se 113 nastavnika engleskog jezika i književnosti otvorenim pismom.

Naime, oni su naveli svoje mišljenje u opširnom pismu, gdje su jasno navedeni ciljevi obraćanja kao i teškoće i problemi koji su izraženi tokom realizacije kombinovanog modela nastave, ali i općenito problema povratka učenika u klupe u vrijeme još uvijek nezadovoljavajuće epidemiološke situacije.

"Obraćamo Vam se ispred 113 nastavnika Engleskog jezika Kantona Sarajevo, a povodom Vaše odluke o povratku u učionicu učenika I-IV/V razreda po kombinovanom modelu, te najave o mogućem skorom povraku u školske klupe učenika VII i VIII razred.

Želimo da kažemo zbog čega smo razočarani i iznenađeni ovom odlukom, ulazeći u razloge zbog čega je ova odluka donesena zadnjeg radnog dana u sedmici, kada nije bilo moguće obaviti konsultacije sa nastavničkom strukom", istaknuto je u pismu.

Između ostalog, navode kako žele da pojasne zašto ovu odluku smatraju preuradnjenom:

"Prije svega epidemiološka situacija u KS je kritična, svejdoci smo da su i neke naše kolege izgubile bitku sa ovim virusom. Tvrdnja da škole nisu leglo zaraze nisu osnovane,a to najbolje znaju oni koji su direktno uključeni u nastavni proces i svaki dan dolaze u učionicu. Tvrdnje da djeca se ne mogu zaraziti su također neosnovane. Po izjavama kolega i kolegica bilo je slučajeva da su roditelji skrivali infekciju i slali djecu u školu", navedeno je između ostalog u pismu.

Smatraju da je najbitnija prednost online sistema što su svi učenici u jednoj grupi i bez prekida svakodnevno prate nastavu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije