Nastavljeni pregovori oko izmjene Izbornog zakona

1
Fena
Nastavljeni pregovori oko izmjene Izbornog zakona
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Politički akteri se nakon pauze vraćaju u zgradu Delegacije EU

Pregovori političkih lidera o Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine nastavljeni su i jutros u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu.

Pregovori se već nekoliko dana vode između predstavnika bh. političkih stranaka, pod vodstvom ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Michaela Murphya i direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angeline Eichhorst.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović sinoć je izjavio da su bili blizu postizanja dogovora, ali to nisu mogli okončati jer misli da su izgubili fokus, dok je Bakir Izetbegović istakao da je potrebno popraviti odnos sa Hrvatima.

Muzej ratnog djetinjstva održao izložbu u Južnoj Koreji

Muzej ratnog djetinjstva održao izložbu u Južnoj Koreji

Detalje pregovora komentirao je i Elmedin Konaković iz Naroda i pravde. 

"Iskristalisali su predstavnici međunarodne zajednice, možda i dokument. Dokument treba vjerovatno obići centrale stranaka i da zauzmu svoje stavove. Dokument se najviše tiče SDA i HDZ", rekao je jučer Konaković.

Istakao je kako se više govori o "nekim geografskim zastupljenostima nego etničkim, ali sa ciljem da etničke skupine imaju svoje načine zaštite".

"Međunarodne zajednice, američki pregovarači su jednoglasno rekli kakvo je njihovo viđenje BiH. Isto to su rekli i EU zvaničnici. Sad je svađa oko CIK-a, to je nužda da se politički uticaji otklone", rekao je Konaković.

Dodao je da je "elektorski model na stolu kao i drugi", a da su se "često podsjetili njihovog modela o četiri člana Predsjedništva".

"Da Izetbegović, Komšić i Čović budu članovi Predsjedništva i na to smo spremni pristati samo da ova zemlja bude normalna. Dogovor se može desiti ako u sali imamo državnike, a ne političke lidere. Svi se plaše kako će to uticati na izborni rezultat. Stranke će platiti ceh i u jednom i u drugom slučaju, ali država će sa dogovorom ipak mnogo dobiti", rekao je Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije