Čović zaprijetio: Ako se ne dogovorimo, slijedi stranputica za BiH, ovo je poraz...

50
Radiosarajevo.ba
Čović zaprijetio: Ako se ne dogovorimo, slijedi stranputica za BiH, ovo je poraz...

U Sarajevu su danas nastavljeni pregovori o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Prije ovog sastanka, lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović govorio je o predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću.

"Čović nam je napravio veliki problem ovdje. Mi bismo trebali popraviti odnos s Hrvatima, to je jedna od krucijalnih potreba i Hrvata i Bošnjaka. To se mora uraditi.  Čović je svojim djelovanjem - odlaskom u Banja Luku, Beograd, Zagreb, podrškom Dodiku, koketiranjem silama koje ugrožavaju ovu zemlju... Tako razljutio Bošnjake, da sada ne možemo napraviti ono što nam treba i što je normalno da napravimo. Moramo popraviti odnose s Hrvatskom i Hrvatima u BiH.

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

On je toliko razljutio tim svojim odnosnom, koketiranjem sa Beogradom, Dodikom, Rusijom... nepoštovanjem Islamske zajednice... Do prije par dana je to radio. Nema čovjeka koji je u ovom času za to da mu se izađe u susret jer ne vjeruju dvojcu Čović - Dodik da uđe u Predsjedništvo", rekao je Izetbegović.

Nakon sastanka u Sarajevu, riječi nije štedio ni Čović.

"Dešava se nešto slično Neumu – blizu smo rješenja, ali ne uspijevamo okončati pregovore. Neki bi da brutalno mijenjaju strukturu BiH. Bojim se da ima onih koji je žele brutalno srušiti, mijenjajući strukturu i znajući da je to krajnje rizično uraditi u Parlamentu BiH. Ujedno, to govorim i zbog dešavanja u okruženju. Bili smo spremni napraviti ogroman ustupak po pitanju funkcioniranja Federacije BiH, ali bojim se da neki šalju poruke putem udruženja žena i na drugi način, na koje ćemo vrlo džentlmenski odgovoriti. Rušitelji BiH, kroz svoje slanje poruka prije pregovora, nisu pregovarači sa HDZ-om, niti za hrvatski narod BiH”, izjavio je lider HDZ-a, piše N1.

A na pitanje novinara da li zvuči kao pesimista, Čović je rekao:

"Dok god budem dolazio, dat ću sve od sebe da završimo posao. Stranputica koja slijedi BiH, bojim se ako ne završimo posao..", rekao je Čović.

Čović je dodao kako je kompromis je mogao biti postignut i danas, jer se šest od sedam stranaka složilo o osnovu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (50)

/ Povezano

/ Najnovije