Nastavlja se udar na državni poredak: Na dnevnom redu NSRS zakon o formiranju VSTV-a

2
Fena
Nastavlja se udar na državni poredak: Na dnevnom redu NSRS zakon o formiranju VSTV-a
Anadolija / Narodna skupština RS

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas dopune Zakona o tržištu hartija od vrijednosti po hitnom zakonodavnom postupku.

Cilj tog akta je da privrednim društvima bude omogućen efikasniji pristup izvorima kapitala u okolnostima njihove smanjene likvidnosti usljed ekonomskih poremećaja prouzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Obrazlažući dopune Zakona pomoćnica ministra finansija RS Snježana Rudić je kazala da se njime stvara pravni osnov da se javna ponuda akcija emitenta može okončati prije isteka roka za upis i uplatu i u slučaju da su vlasnici akcija, koristeći pravo preče kupovine, upisali i uplatili najmanje 60 posto akcija.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković rekao je da RS neće prodati svoje akcije, niti će umanjiti vlasnički dio RS u važnom strateškom preduzeću kao što su "Hidroelektrane na Trebišnjici".

Poslanici bi u nastavku sjednice trebali razmatrati Prijedlog zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu, na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a.

Usvojeni dnevni red današnje redovne sjednice NSRS proširen je Nacrtom zakona o formiranju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća RS, na prijedlog grupe poslanika.

Na prijedlog Vlade RS-a dnevni red je proširen sa tri tačke koje će biti razmatrane po hitnom postupku - Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o penzijskom invalidskom osiguranju i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi.

Poslanici su se o dopuni Zakona o tržištu hartija od vrijednosti izjasnili odmah po okončanju rasprave, a o ostalim tačkama izjasnit će se u "Danu za glasanje" u četvrtak, 10. februara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije