Brisel i Washington zastupnicima NSRS: Suzdržite se od jednostranih koraka...

3
Radiosarajevo.ba
Brisel i Washington zastupnicima NSRS: Suzdržite se od jednostranih koraka...
Foto: YouTube / FTV / Narodna skupština RS sa jedne od sjednica

Kao što je na posebnoj sjednici i najavio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS bit će pred zastupnicima u Narodnoj skupštini već danas.

Zakon su u formi nacrta predložili poslanici skupštinske većine, Vlada je dala saglasnost, a zahtjev da bude uvrštena ova tačka prije nekoliko dana dostavljen je i predsjedniku Skupštine Nedeljku Čubriloviću, koji je zbog dopune dnevnog reda već sazvao sjednicu Kolegijuma.

Povodom najavljene sjednice oglasila se Ambasada SAD u BiH koja poziva sve lidere da odbiju raspravu o Nacrtu Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

"Prijetnje povlačenjem iz državnih institucija i uspostavom paralelnih institucija u entitetu RS ometaju stabilnost i napredak Bosne i Hercegovine na štetu svih njenih građana. Pozivamo sve lidere da odbiju radnje, kao što je nacrt zakona o kojem se raspravlja, koje podrivaju ustavni poredak i dozvoljavaju cvjetanje korupcije. Sada je vrijeme da se radi na transparentnosti i odgovornosti koje su potrebne BiH kako bi napredovala", navodi se u odgovoru za Radio Slobodna Evropa iz Ambasade SAD-a u BiH.

Evropska komisija saopštila je da očekuje od vodstva RS-a i Narodne skupštine RS-a da se suzdrže od bilo kakvog jednostranog koraka i da raspravljaju o bilo kojem pitanju koje izaziva zabrinutost unutar državnih institucija, uključujući Parlament i Vijeće ministara, odgovor je iz Delegacije Evropske komisije za RSE.

"Uspostavljanje posebnog entitetskog regulatornog tijela za pravosuđe RS predstavljalo bi kršenje ustavnopravnog poretka BiH. Usvajanje ovog zakona u RS-u predstavljalo bi neprihvatljivo miješanje u nezavisnost pravosuđa BiH, a rezultiralo bi nazadovanjem zemlje prema evropskim standardima", navodi se iz Evropske komisije.

Dodaje se kako VSTV BiH ima ključnu funkciju da garantuje nezavisnost, integritet i odgovornost pravosuđa u cijeloj Bosni i Hercegovini.

„Ono što potvrđuje pravi korak svih poslanika je izjava Predsjedništva SDA koji su rekli - vi možete u Narodnoj skupštini donijeti bilo koju odluku, ali mi ćemo to ukinuti. Ja ne znam da li je Ustavni sud Bosne i Hercegovine, čitavo tužilaštvo pa i sudovi na nivou BiH, pa i VSTV Predsjedništvo SDA ili neke sasvim druge institucije. Da li je na nivou BiH sudstvo pod direktnom kontrolom SDA?“, pita potpredsjednik NSRS-a Denis Šulić (SNSD).

Iz SDA odgovaraju da je nova aktivnost Narodne skupštine nastavak jednostranih pokušaja da se donesu zakoni koji izlaze iz okvira i nadležnosti, a kojim se krše Ustav i Dejtonski mirovni sporazum.

„Ovim bi se očigledon u praksi stvorio jedan paralelizam koji bi doveo u pitanje funkcionisanje VSTS-a BiH. To bi napravilo problem. Dovelo bi se u pitanje nezavisnost sudstva i tužilaštva. To, mislim, u ovom momentu nikome ne treba. To može samo da ima nekakve jednostrane privatne interese pojedinaca. Ni u kom slučaju ovo nije interes javnosti“ , ističe Senad Bratić, poslanik grupe Zajedno za BiH u NSRS-u.

Prema Nacrtu zakona, ukoliko dođe do formiranja ovakvog VSTS- a, savjet će odlučivati o imenovanjima i razrješenjima nosilaca svih pravosudnih funkcija u Republici Srpskoj. Opozicija skeptična, kažu da i ove aktivnosti imaju izbornu svrhu, jer bi zakon trebao da stupi na snagu tek za godinu dana.

„Što znači da je njihova jasna namjera da će se poigravati ovdje u parlamentu BiH sa izmjenama i dopunama zakona o VSTV-u, tamo će se osnivati VSTV Republike Srpske koji će stupiti negdje, pitaj Boga kad, za godinu ili, vjerovatno nikada. To je sve politički, predizborni šou koji košta“, tvrdi predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

A predsjednik DNS-a Nenad Nešić kaže: „Potezi naše vlasti do sada su bili komični, a od sada tragični. Očekujem da gospodin Višković i Vlada predloži uskoro zakon koji će početi da važi početkom 22. vijeka. Kako su počeli, očekujem da neki zakon koji će predložiti Višković počinje da vrijedi 2100 i neke godine“.

Zakon o VSTS-u je u redovnoj proceduri, što znači da nacrt ide u plenarnu raspravu, a kasnije u formi prijedloga ide u daljnju proceduru koja podrazumijeva stručnu ili javnu raspravu, pa će se o njemu ponovo raspravljati u Narodnoj skupštini. O ovom potezu već se izjasnio OEBS koji je saopštio da je povlačenje iz VSTS-a BiH protivno slovu i duhu Dejtonskog sporazuma, te da će narušiti procesuiranje ozbiljnih zločina, jer će se time stvoriti paralelne pravosudne strukture – čime će se povećati prostor za nekažnjivost za počinjenje krivičnih djela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije