Nastavlja se suđenje Novaliću, Solaku, Hodžiću i MIlićević

2
Radiosarajevo.ba
Nastavlja se suđenje Novaliću, Solaku, Hodžiću i MIlićević
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Novalić, Solak i Hodžić

Afera „respiratori“ se nastavlja, novo ročište optuženim Fadilu Novaliću, premijeru FBiH, Fahrudinu Solaku, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikretu Hodžiću vlasniku „Srebrene maline“, i dopremijerki FBiH Jelki Milićević, održat će se sutra.

Suđenje se trebalo održati 5. marta, ali je otkazano zbog sumnje da je jedan član Sudskog vijeća zaražen koronavirusom. Osim toga, na koronu su već pozitivni i pojedini advokati optuženih, koji su još ranije tražili odgodu ročišta.

Ročište će se održati sutra na Sudu Bosne i Hercegovine sa početkom u devet sati.

Optužnicom im se stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u svezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Na prošlom ročištu uvodne riječi je iznijelo tužilaštvo, odbrana Fadila Novalić, Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića. 

Odbrana Jelke Milićević bi trebala na ročištu koje je zakazano za sutra iznijeti svoje uvodne riječi.

Šta se dešavalo na prošlom ročištu

Podsjećamo, tužilaštvo je na prošlom između ostalog kazalo da je premijer FBIH Fadil Novalić imao vlast u nabavci respiratora, a da je Srebrena malina kao glavni ponuđač izabrana na osnovu SMS poruke koje je Novalić primio sa uputstvom osobe koja se zove Asim.

Oni su poručili da je postojao plan po kojem su optuženi radili, te da se ništa nije dešavalo slučajno.

Odbrana premijer Novalića poručila je da nema ništa protuzakonito u ovom slučaju, a da tvrdnje tužilaštva da premijer nije trebao biti uključen u nabavku respriator nisu tačne jer su državnici većine zemalja bili uključeni u nabavke medicinskih sredstava.

Pravna zastupnica Fadila Novalića je istaknula da je Tužilaštvo sve do početka procesa podržavalo zabludu da su respiratori neupotrebljivi, a oni su jučer verifikovani i pušteni u rad.

Advokatica Fahrudina Solaka, direktora FUCZ-a istaknula je da će tokom postupka dokazati da nije bilo nikakvog orgnizovanja u cilju sticanja protupravne koristi, te da je cijeli postupak bio u skladu sa zakonom.

"Ovaj postupak nanio je veliku štetu našoj zemlji. Između ostalog i vidimo da sada niko ne želi da se uključi u nabavku vakcina", poručila je ona.

Kaže da je hitnost postupka koji je proveden nesporna te da će lako dokazati da je sve što se dešavalo u skladu sa zakonom.

I zastupnica Fikreta Hodžića u uvodnim riječima ističe da ništa nije bilo kriminalno u ovom slučaju.

"Pohvalno je da je Srebrena malina u takvim vremenima, kada je cijeli svijet tražio respiratore i drugu medicinsku opremu uspjela da nabavi za našu zemlje određenu količinu", kazala je ona.

Između ostalog poručila je da su respiratori koje je nabavila Srebrena malina jučer verifikovani i dodala da Tužilaštvo ovakva vijest nije usrećila, iako je je riječ o općem dobru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije