Odgođen nastavak suđenja Novaliću i ostalima u aferi "Respiratori"

3
Radiosarajevo.ba
Odgođen nastavak suđenja Novaliću i ostalima u aferi "Respiratori"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Novalić, Solak i Hodžić

Sud BiH odgodio je suđenje u predmetu “Fadil Novalić i drugi” nakon što je prethodno najavio da će suđenje biti nastavljeno 5. marta.

Suđenje se odgodilo zbog koronavirusa, sumnja se da je jedan član Sudskog vijeća zaražen koronavirusom. Osim toga, na koronu su već pozitivni i pojedini advokati optuženih, koji su još prekjučer tražili odgodu ročišta.

Na prethodnom ročištu, koje je održano 24. februara, pročitana je optužnica i Tužilaštvo BiH je iznijelo uvodne riječi.

Osim premijera Federacije BiH /FBiH/ Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministar finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Podsjećamo, Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva se tereti za nesavjestan rad u službi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije