Nastavak priče o čajničkom jevanđelju: Oglasio se i protojerej Dragiša Simić

1
Fena / Radiosarajevo.ba
Nastavak priče o čajničkom jevanđelju: Oglasio se i protojerej Dragiša Simić
Foto: Radiosarajevo.ba / Žestoke reakcije na nestanak Čajničkog evanđelja!

Starješina hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču, u kojoj se čuva Čajničko jevanđelje, protojerej Dragiša Simić, oglasio se za Fenu i potvrdio da se ovo bh. dragocjeno kulturno blago trenutno ne nalazi u ovom hramu.

"Čajničko jevanđelje je na restauraciji i konzervaciji i ono će se, čim se sve uspješno završi, vratiti. Tim povodom ćemo organizovati promociju restauriranog jevanđelja. Svi će ga moći vidjeti", podvukao je protojerej Dragiša Simić.

Skandalozno: Ukraden nacionalni spomenik BiH?!

Skandalozno: Ukraden nacionalni spomenik BiH?!

Miletić o potezima Trojke: Kao da im je neko "sihire bacio", zar je fotelja toliko vrijedna?

Miletić o potezima Trojke: Kao da im je neko "sihire bacio", zar je fotelja toliko vrijedna?

On, međutim, nije precizirao gdje se Čajničko jevanđelje trenutno nalazi.

Protojerej Dragiša Simić
Foto: Facebook: Protojerej Dragiša Simić

Naučna saradnica Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, autorica knjige koja se bavi Čajničkim jevanđeljem Erma Ramić-Kunić kazala je za Fenu, a ranije i za portal Radiosarajevo.ba, da je došla do saznanja da je ovaj rukopis "nestao" iz crkve, te da se vjerovatno nalazi u Srbiji.

Ona također naglašava da je Srbija usvojila zakon o kulturnim granicama koje podrazumijevaju šire granice u odnosu na državu Srbiju, a time su obuhvatile i Republiku Srpsku.

"Po tom zakonu oni sav prostor podrazumijevaju srpskim kulturnim prostorom i po tom zakonu je vjerovatno izmješteno i Čajničko jevanđelje", smatra Ramić-Kunić, koja izmještanje i zbog potreba restauracije problematizira jer o tome nije obaviještena Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Imamović o mogućoj krađi Čajničkog evanđelja: "Ništa neuobičajeno za nas"

Imamović o mogućoj krađi Čajničkog evanđelja: "Ništa neuobičajeno za nas"

Faruk Kapidžić iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine oglasio se o ovom pitanju na svom facebook profilu te je, između ostalog, naveo da je Čajničko jevanđelje za našu državu, a pogotovo za svakog vjernika bilo koje konfesije duhovna i vjerska neprocjenjiva vrijednost.

On je također naveo da su dva člana Komisije o tome obavijestili sve nadležne organe i institucije.

Čajničko jevanđelje, ćirilični spomenik iz jugoistočne Bosne i Hercegovine, pisan je na pergameni potkraj XIV ili početkom XV vijeka.

Po zapisima na margini rukopisa drži se da je pripadao vlastelinskoj porodici Rađenović. Čuva se u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču. Očuvano je 167 listova, dok su početak i kraj izgubljeni.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine odlukom iz 2013. Čajničko jevanđelje proglasila je pokretnim dobrom i rukopis se treba tretirati u skladu sa propisanim zakonskim normama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije