Nastavak akcije "Pero": SIPA uhapsila savjetnika premijera Unsko-sanskog kantona

Radiosarajevo.ba
Nastavak akcije "Pero": SIPA uhapsila savjetnika premijera Unsko-sanskog kantona
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Od ranih jutarnjih sati službenici SIPA-e sprovode nastavak akcije kodnog naziva "Pero",

Ove informacije za portal Radiosarajevo.ba potvrdio je Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e.

Prema nezvaničnim saznanjima, uhapšen je savjetnik premijera Unsko-sanskog kantona.

"Prema naredbi Tužilaštva USK i Kantonalnog suda u Bihaću sprovodi se akcija, a pretresi se vrše na dvije lokacije", kazao nam je kratko Miladinović.

Podsjetimo, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su realizaciju operativne akcije kodnog naziva „Pero“ u novembru prošle godine.

SIPA je tada navela da su pretresani stambeni i poslovni objekati, te ostale prostorije i pokretnih stvari.

Zbog nezakonitog izdavanja srednjoškolskih i fakultetskih diploma SIPA je tada uhapsila tri osobe.

„Uhapšen je Admir Hadžipašić, bivši predsjednik Skupštine USK i funkcioner A-SDA. Zbog otkrivanja informacija iz istrage uhapšena su i dva pripadnika SIPA-e“, izjavili su.

Tada je istragom obuhvaćeno 58 fizičkih i pravnih lica, terete se za krivično djelo organizovanog kriminala, pranje novca, utaju poreza, primanje dara i krivotvorenje isprave.

Iz Tužilaštva USK naveli su da se uhapšena lica terete za prodaju i falsifikovanje diploma. U periodu od 2014. godine do danas prodavali su diplome osnovne i srednje škole kao i faukltetske diplome. Tužilaštvo USK uspjelo dokumentovati lažne diplome za 300 lica.

Nakon toga pretresi su uslijedili u Visokoj međunarodnoj školi Cazin i prostorijama škole Vita plus. Jedan od osnivača Visoke međunarodne škole Cazin je Admir Hadžipašić bivši predsjednika Skupštine USK i funkcioner A-SDA koji je ujedno i direktor Centra za obrazovanje odraslih Vita plus.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije