Naša stranka USK: 148 lažnih diploma – alarm za pobunu protiv lažnih autoriteta i korupcije!

0
Radiosarajevo.ba
Naša stranka USK: 148 lažnih diploma – alarm za pobunu protiv lažnih autoriteta i korupcije!
Arhiv / Ilustracija

Kantonalni odbor Naše stranke USK izražava duboku zabrinutost povodom potvrđivanja optužnice zbog izdavanja 148 lažnih diploma školi Vita-plus u Cazinu.

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti: 

"Poštujući presumpciju nevinosti optuženih, samo podizanje optužnice u ovom slučaju je potvrdilo postojanje osnovane sumnje da su etički i moralni principi obrazovnog sistema u USK ozbiljno narušeni, na što smo i mi i brojni građani ranije upozoravali.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je prvooptuženi u ovom slučaju bivši visoki funkcioner stranke A-SDA (sadašnja NES) koji je obavljao odgovorne političke funkcije u vrijeme počinjenja djela za koje je optužen, što otvara još veću sumnju u umiješanost i odgovornost tadašnje i sadašnje vladajuće stranke u USK u ovaj slučaj.

Naše stranka USK snažno osuđuje sve oblike korupcije, nepoštenja i zloupotrebe položaja, posebno u obrazovnom sektoru. Obrazovanje je temelj svakog napretka i razvoja društva, a izdavanje lažnih diploma predstavlja direktnu prijetnju integritetu našeg obrazovnog sistema.

Pozivamo nadležne organe i institucije da procesuiraju sve odgovorne osobe i poduzmu oštre mjere protiv svih koji su uključeni u izdavanje lažnih diploma. Transparentnost, odgovornost i poštenje moraju biti stubovi na kojima počiva naš obrazovni sistem.

Potvrđena optužnica u predmetu "Pero": Fakultetske diplome se kupovale na benzinskim pumpama

Potvrđena optužnica u predmetu "Pero": Fakultetske diplome se kupovale na benzinskim pumpama

Također, apelujemo na sve ustanove i poslodavce da budu izuzetno oprezni i provjere vjerodostojnost diploma i svjedodžbi koje priznaju ili koriste prilikom zapošljavanja ili daljnjeg školovanja. Samo kroz zajednički napor možemo osigurati da naše obrazovanje očuva integritet.

Kantonalni odbor Naše stranke USK će nastaviti da se bori za integritet obrazovnog sistema, pružajući podršku svim mjerama koje će spriječiti ovakve nepravilnosti u budućnosti. Ohrabrujemo sve građane koji posjeduju relevantne informacije o sličnim slučajevima da ih prijave nadležnim institucijama.

Vjerujemo da će pravda biti zadovoljena i da ćemo zajedno raditi na izgradnji obrazovnog sistema koji će biti pošten, transparentan i stvoriti svim građanima jednake mogućnosti za sticanje kvalitetnog obrazovanja", saopćeno je iz Naše stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije