Poništeno 167 diploma fakulteta u Banjoj Luci: Tvrde da je sve urađeno - zbog jedne riječi

1
Radiosarajevo.ba
Poništeno 167 diploma fakulteta u Banjoj Luci: Tvrde da je sve urađeno - zbog jedne riječi
Foto: Capital / Poništene diplome

Inspektorat RS poništio je 167 diploma koje je izdala Visokoškolska ustanova "Prometej" zbog, brane se na fakultetu, tehničke greške.

"Na osnovu rješenja Inspekcije za prosvjetu i sport RS, Senat Visokoškolske ustanove "Prometej" Banja Luka donio je odluku o proglašavanju diploma ništavnim te ispravljanju tehničke greške", navedeno je u Odluci "Prometeja" kojom se poništavaju diplome.

Na ovom privatnom fakultetu tvrde da su diplome poništene zbog samo jedne riječi.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Spisak diploma koje su poništene možete pogledati OVDJE.

Iz "Prometeja" za Capital kažu da im je nadležna prosvjetna inspekcija naložila da otklone nedostatke utvrđene inspekcijskim pregledom, a odnose se na tehničke nepravilnosti prilikom izdavanja diploma odnosno nenamjerne greške administrativnog osoblja, gdje je studentima u obrascu diplome izostavljena jedna riječ "vrsta studija" (strukovni) iako je, kako kažu, sasvim vidljivo iz stečenog zvanja "strukovni specijalista inženjer saobraćaj" da je riječ o strukovnom studiju.

"Što se tiče studenata koji su upisali studije školske 2014/2015 godine, a koji su završetkom studija zakonski stekli zvanje "diplomirani inženjer saobraćaja", prosvjetna inspekcija je izdala nalog da se studentima dodijeli zvanje "strukovni specijalista inženjer saobraćaja", kažu u "Prometeju".

Lijepa vijest: Evo gdje se ponovo priznaju diplome iz Bosne i Hercegovine

Lijepa vijest: Evo gdje se ponovo priznaju diplome iz Bosne i Hercegovine

Prema njihovim riječima, Zakon o zvanjima koja se stiču završetkom visokog obrazovanja stupio je na snagu početkom maja 2014. godine, a Pravilnik o listi strukovnih, akademskih i naučnih zvanja, objavljen je u Službenom glasniku 29. decembra 2014. godine, a na snagu stupio u januru 2015. ne može se, smatraju, primijenjivati za studijske programe, odnosno za studente upisane u školsku 2014/2015. nego za studente upisane u školsku 2015/2016 godinu.

"Zbog  neosnovanog naloga prosvjetne inspekcije, Visoka škola "Prometej" podnijela je tužbu protiv Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS", naglasili su u "Prometeju".

Tvrde da tokom vršenja kontrole od strane prosvjetne inspekcije, nije utvrđeno bilo kakvo krivično djelo od strane Visoke škole "Prometej".

S druge strane, prema informacijama portala Capital Inspektorat RS se o svim aktivnostima vezanim za nadzor u Visokoj školi "Prometej" planira oglasiti narednih dana.

Ovo nije prvi put da je "Prometej" na meti inspekcijskih i istražnih organa. Fakultet je bio obuhvaćen akcijom "Klaster" koju je sprovodila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) tokom koje je uhapšeno deset osoba, a zbog sumnje u izdavanje lažnih diploma i niza drugih nezakonitosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije