Saopćenja / Naša stranka uputila oštru kritiku zastupnicima SDA: "Ovo je neshvatljivo"

26. 02. 2021. u 10:08:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Po pet glasova HDZ-a i SNSD-a nisu mogli zaustaviti smjenu ministra pravde BiH Josipa Grubeše na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma, te je presudilo čak sedam glasova SDA koji su glasali protiv ove inicijative koju su potpisali predstavnici čak sedam stranaka u državnom parlamentu.

Navodi se ovo danas na početku saopćenja koje je medijima uputila Naša stranka.

„Ne čudi me da poslanicima SDA ne smeta što Grubeša ne sarađuje sa Istražnom komisijom, jer je Adil Osmanović tražio da ranije okončamo svoj rad, niti što ne dostavlja zakone jer to ne rade ni SDA ministri, ali je neshvatljivo da je SDA dala aktivnu podršku čovjeku koji je omogućio osuđenom zločincu Marku Maki Radiću da skrati zatvorsku kaznu ili koji ne dozvoljava Akademiji nauka i umjetnosti BiH upis u državni registar“, istakao je Damir Arnaut.

Radić je prema presudi Suda BiH učestvovao u formiranju zatvora, naredio hapšenje i zatvaranje desetina bošnjačkih civila, žena, djece i staraca, te je učestvovao u zločinima u logoru.

Krajem 2018. Grubeša je odobrio Radićev zahtjev da kaznu izdržava u Hrvatskoj. Iako je Radić u zatvoru trebao biti do 2027, Županijski sud u Zagrebu mu je smanjio kaznu na 12 godina jer se udruženi zločinački poduhvat ne priznaje u Hrvatskoj.

„Ovim nije profitirao samo Radić, već je ciljano osporen i čitav institut UZP-a“, istakao je Arnaut.

Naša stranka osuđuje i otkazivanje hitne sjednice koja je na njihovu inicijativu bila zakazana za subotu i na kojoj su direktori Agencije za javne nabavke i Agencije za lijekove BiH trebali predočiti jasne smjernice za direktnu nabavku vakcina.

"Sve stranke koje su glasale za otkazivanje ove sjednice – a to uključuje i opozicione stranke iz Federacije BiH – su to pravdale jučerašnjim usvajanjem izmjena zakona o javnim nabavkama i zakona o lijekovima.

Ove stranke, međutim, nisu dale rješenje za nabavku vakcina dok se ovi zakoni ne usvoje u Domu naroda. S obzirom na striktne rokove, ti zakoni ne mogu stupiti na snagu prije 22. marta, a pitanje je da li će uopšte proći Dom naroda. Naime, od srijede je u parlamentarnoj proceduri i Zakon o javnim nabavkama Vijeća ministara na kojem je insistirala i Evropska komisija i taj zakon – koji ne tretira direktnu nabavku vakcina – će dobiti prednost. Neshvatljivo je da su ove stranke zanemarile sve ove detalje i otkazale subotnju sjednicu, koja bi omogućila različitim nivoima vlasti da odmah pokrenu nabavku vakcina i ne čekaju ionako neizvjesne izmjene zakona", navodi se u saopćenju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)