Grubeša komenirao inicijativu o njegovoj smjeni: Ne učestvujem u lovu na vještice

2
Radiosarajevo.ba
Grubeša komenirao inicijativu o njegovoj smjeni: Ne učestvujem u lovu na vještice
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Josip Grubeša

Ministar pravde u Vijećuministara Josip Grubeša, komentirajući inicijativu za njegovu smjenu, ocijenio je da su u pitanju populističke izjave i inicijative sa ciljem skupljanja jeftinih političkih poena.

"Ovakve izjave i inicijative nikada nisu dale nikakav rezultat, osim što se njima bespotrebno i štetno dovodi u zablude svekolika javnost, koja je i bez toga opterećena svakodnevnim realnim problemima. Vjerovao sam da smo prerasli ove dječije bolesti, ali očigledno nisam bio u pravu", rekao je Grubeša.

Reagujući na inicijativu Privremene istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosuđu parlamenta BiH o njegovoj smjeni koju je danas komisija izglasala, Grubeša kaže da je neistina da se izvinio pola sata prije sjednice.

"To što tvrde je notorna neistina jer sam 72 časa prije zakazanog termina uputio zvanično pismo u kojem Komisiju obavještavam o svojoj objektivnoj spriječenosti da prisustvujem planiranom sastanku, što se veoma lako može provjeriti iz korespodencije mog kabineta", rekao je Grubeša.

On je naglasio da Komisija radi već više od pola godine, pa ne može racionalno prosuditi razloge hitnosti i zašto se nije mogao predložiti neki novi termin, osim ako cilj nije bila ova medijska hajka.

"Nikada nije bilo sporno da se odazovem i prisustvujem, ali upravo zbog neodložnih obaveze i trenutne spriječenosti sam i uputio citirano pismo", rekao je Grubeša.

On kaže da je spreman da se odazove i učestvuje na sjednicama, ali one moraju biti u demokratskoj atmosferi i u atmosferi međusobnog uvažavanja.

"U takvom ambijentu, koji se podrazumjeva i očekuje od ovog visokog doma, u svako vrijeme sam spreman prisustvovati i pričati o reformi pravosuđa, ali ne u lovu na vještice, na šta su se pretvorila ova posljednja neprijatna zbivanja, za mene lično, ali i po ugled ovog doma", poručio je Grubeša, prenose mediji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije