Majke enklave Srebrenica i Žepa: Grubeša opstruira progon ratnih zločinaca

Radiosarajevo.ba
Majke enklave Srebrenica i Žepa: Grubeša opstruira progon ratnih zločinaca
Foto: Arhiv / Josip Grubeša

Ministar pravde BiH Josip Grubeša ne posustaje sa političkim pritiscima da se od strane vijeća ministara BiH usvoji tzv. Revidirana strategija za progon ratnih zločinaca, navodi se u saopćenju Udruženja Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“.

Dodaje se da je uzrok za novi politički pritisak za usvajanje navedene startegije i napada na žrtve, po svemu sudeći boravak u BiH Joanne Korner, osobe koja je 2016 godine u saradnji sa OSCE i ICTY sačinila kritički izvještaj o radu institucija BiH po predmetima ratnih zločina u BiH.

Joanne Korner je ovih dana završila svoju novu misiju u BiH i uskoro se očekuje njezin novi izvješataj o progonu zločinaca i stanju predmeta ratnog zločina u BiH. Očigledan strah od novog izvještaja Joanne Korner je ponovo aktivirao nalogodavce ministra Grubeše da ponove pritisak na Vijeće ministara BiH. Pozivamo ministra Grubešu da prestane obmanjivati javnost o razlozima neusvajanja strategije, već da pročita međunarodne izvještaje o stanju progona ratnih zločinaca i stanju pravosuđa u BiH, od ICTY/MICT, EU, OHR, OSCE-a, Reiharda Pribea do zaključka Parlamenta BiH ali i izvještaj MICT-a upućenog Vijeću sigurnosti UN kako je ministar Grubeša oslobodio ratnog zločinca Marka Radića-Maku“, poručeno je.

Navodi se da upravo ministar Grubeša opstruira izmjene tzv. Revidirane strategije i tako onemogućava progon ratnih zločinaca.

Pozivamo Vijeće ministara BiH da hitno donese odluku kojom će naložiti ministru Grubeši da pristupi izmjenama tzv. Revidirane Startegije u skladu sa međunarodnim izvještajima i preporukama, a Tužilaštvo BiH pozivamo da javno objave rezultate pravila puta Rimskog sporauma koji su 2004. godine predati Tužilaštvu BiH na daljnu nadležnost kao dio zahjteva žrtva u pogledu tzv. Revidirane strategije“, zaključeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije