Naša stranka: Sjećanjem na opsadu bivamo svjesniji značaja slobode i mira

3
Radiosarajevo.ba
Naša stranka: Sjećanjem na opsadu bivamo svjesniji značaja slobode i mira
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Edin Forto

"Tridesetu godišnjicu opsade Sarajeva dočekujemo u nikad težoj situaciji za našu domovinu u poslijeratnom periodu. Zato smatramo posebno važnim njeno obilježavanje. Sjećanjem na opsadu, podsjećamo se kolika je vrijednost mira i slobode ma u kako teškoj situaciji se nalazili", poručuju iz Naše stranke.

Prije svega, naglašavaju kako se moramo prisjetiti naših stradalih sugrađanki i sugrađana, posebno djece: na igralištima, u redovima za vodu i hljeb, na pijaci...

"Njihovu želju za životom u nezavisnoj BiH, fašisti su željeli kazniti uskraćivanjem života uopšte. Sjećanje je dug nas preživjelih prema njima, baš kao što je to i prenošenje našeg sjećanja na mlađe generacije koje u tim vremenima nisu bile rođene. Mir i sloboda su ono što nije samo po sebi dato, nego je izboreno.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Razloga da brinemo za njihovo očuvanje imamo više nego dovoljno. Kao što je devedesetih govoreno: Kako je moguće da se u 20-om vijeku, na tlu Evrope ovo dešava Sarajevu, glavnom gradu jedne nezavisne zemlje u srcu Evrope, danas se govori isto samo za Ukrajinu i neke druge gradove iz kojih stižu najstrašnije zamislive vijesti.

Moguće je. Zlo ne bira ni vrijeme ni mjesto gdje će se dogoditi. Dovoljno je za trenutak zatvoriti oči pred njim. Sjećanje nam pomaže da to nikad ne učinimo.

Kao Naša stranka njegovat ćemo kulturu sjećanja na opsadu upravo iz tog razloga, ali i činiti sve drugo što je neophodno da nam se nikad ništa slično ne ponovi", navodi se u saopćenju Naše stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije