Naša stranka rezimirala godinu: SDA smatramo odgovornom za stanje u kojem smo sada

4
Radiosarajevo.ba
Naša stranka rezimirala godinu: SDA smatramo odgovornom za stanje u kojem smo sada
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Edin Forto, predsjednik Naše stranke

Druženje s novinarima, koje je održano danas, za predstavnike Naše stranke je bilo povod da rezimiraju svoju ulogu u političkoj 2021. godini koja je na izmaku

Predsjednik Naše stranke Edin Forto naglasio je da je iza nas izuzetno teška i kompleksna godina, prvenstveno u pogledu zdravstvene i političke situacije. Pandemija COVID predstavljala je veliki izazov, a naša zemlja je prednjačila u Evropi po smrtnosti, iako je u kanotonu Sarajevu sitacija bila nešto bolja. 

Za Našu stranku je važno da sudjeluje u vlasti i u drugim kantonima osim Kantona Sarajevo. Oblasti koje čine jezgro politike Naše stranke su zaštita sredine te borba protiv korupcije. U tom smislu je ocijenio da su neka rješenja u politici Ministarstva okoliša Tuzlanskog kantona kao revolucionarna i dalekosežna, te da bi se mogla primijeniti i u drugim sredinama. Naglasio je dobre prakse u borbi protiv korupcije u Kantonu Sarajevo koje se takođe mogu aplicirati na druge nivoe vlasti.

Europska unija u BiH reagirala na miting i poteze NSRS: Genocid u Srebrenici nije stvar ličnog stava

Europska unija u BiH reagirala na miting i poteze NSRS: Genocid u Srebrenici nije stvar ličnog stava

Vrijedna pažnje je aktivnost zastupnika Naše stranke u Komisiji za utvrđuvanje stanja u pravosuđu pri Parlamentarnoj skupštini BiH, jer je ona direktno rezultirala nekim od najvećih ostavki u pravosuđu. Ovaj primjer pokazuje da je krupne promjene moguće započeti i iz opozicije. Za Našu stranku je veoma važno da ne izgubi državnu dimenziju djelovanja, utvrdio je Forto.

Osvrnuo se na koaliciju SNSD, HDZ i SDA koja trenutno vlada državom, utvrdivši da je Bosna i Hercegovina jedina država u kojoj oni koji su na vlasti blokiraju institucije, a to je presedan koji treba stalno naglašavati. U drugim političkim sistemima, ako dođe do blokade institucija, to je obično rezultat djelovanja opozicije. 

Forto ne naglasio kako Naša stranka smatra SNSD za državnu prijetnju, a cijelu vladajuću koaliciju kao nesposobnu.

Kada je u pitanju federalni nivo, istaknuo je da je klub Naše stranke najaktivniji na nivou P Federalnog parlamenta:

"Trenutna vlada Federacije BiH je najgora u historiji. Imamo vladu u kojoj ministri ne smiju razgovarati jedni s drugima jer im je to sudski zabranjeno. Imamo vladu u kojoj su četiri upražnjena ministarska mjesta. Ne mogu donijeti ni jednu odluku u korist građana, osim ako treba izglasati povećanje cijene plina. Na ovo je Klub Naše stranke upozoravao javnost u više navrata. Na primjeru Vlade F BiH se vidi kako veza između SDA i HDZ koordinirano funkcioniše iza kulisa, kada jedni drugima izgalsavaju izvještaje u energetskom sektoru i slično. A pred kamerama vode performans u kojem su stalno posvađani. Mi ne želimo da nasjedamo na to", rekao je Edin Forto, predsjednik Naše stranke. 

Peđa Kojović, Naša stranka  - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Peđa Kojović, Naša stranka

Ovom prilikom Forto je izdvojio i nekoliko prioriteta za narednu godinu. 

"Sljedeće godine očekujemo da dobre političke modele koje smo započeli s partnerima u Kantonu Sarajevo 'izvezemo' i u ostatak BiH".

Na pitanje koliko je stabilna vlast 'trojke' u Kantonu Sarajevo, odgovorio je da u to ne treba sumnjati. Objasnio je to na način da se radi o programskoj koaliciji koju povezuju zajednički interesi oko nekih stvari. Razumljivo je da postoje aspekti u kojima se koalicioni partneri ne slažu, ali oni su u drugom planu dok god postoji zajednički interes oko ključnih problema koje treba rješavati.

Dodao je da ovakav model programske koalicije ne treba miješati s tzv. matematičkim koalicijama, za koje je naveo primjer koalicije SDA - HDZ - SNSD. Matematičke  koalicije se svode isključivo na minimalne kvote i međusobnu podjelu pozicija i resursa, pojasnio je. 

"Duboko vjerujemo u programske koalicije. Sigurni smo da postoji minimalni dogovor na nivou cijele države  i da postoje razumni ljudi u svim dijelovima BiH".

Na pitanje o predizbornoj kampanji, Forto je odgovorio da su svjesni da je kampanja već počela i da je vrlo agresivna. Međutim, antidržavno djelovanje i najave odcjepljenja od strane SNSD Naša stranka ne smatra predizbornom kampanjom nego sigurnosnom prijetnjom, ponovio je. 

U tim smislu je pozdravio izuzetno odgovorno ponašanje opozicije koja se nije povinovala u smjeru kako je SNSD očekivao. 

"Opozicija se ponašala odgovorno, za razliku od stranaka iz koalicije koje su se ponašale upravo onako kako je očekivano. Mi se nećemo ujediniti sa SDA na bilo kojem frontu. SDA nije dio rješenja, jer su sve sve poluge vlasti dali HDZ-u i SNSD-u da rade ovo što sada rade. SDA ne može spasiti ovu državu i snosi veliku odgovornost", zaključio je Forto. 

Godišnji press Naše stranke - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Godišnji press Naše stranke

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije