Naša stranka: Raduje nas nastavak američke podrške u borbi protiv korupcije

Radiosarajevo.ba
Naša stranka: Raduje nas nastavak američke podrške u borbi protiv korupcije
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Edin Forto

Eric Larson, bivši međunarodni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, danas je stupio na dužnost savjetnika za borbu protiv korupcije u sklopu Vlade Kantona Sarajevo. Početak njegovog rada pozdravili su iz Naše stranke.

"Američka administracija, posebno zadnjih nekoliko godina, ulaže ozbiljne napore i pruža pomoć i podršku vlastima i institucijama u BiH na polju borbe protiv korupcije. Međutim, evidentan nedostatak političke volje kod domaćih političara usporava te procese. Drago mi je da sam bio na čelu vlade u kojoj su prepoznali ozbiljnog partnera. Dokaz tome je i Memorandum o razumijevanju koji sam potpisao s ambasadorom SAD-a Ericom Nelsonom i zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Jorganom Andrewsom", rekao je Edin Forto, bivši premijer Vlade KS.

Tom potpisivanju prethodilo je djelovanje Vlade u vidu usvajanja Zakona o prijavljivanju imovine kao i niza drugih antikoruptivnih akata kojima se krenulo, kako navode iz Naše stranke, s mrtve tačke.

Dobri primjeri i prakse koje su započete su široko prepoznate, pa je Kanton Sarajevo kao pozitivan primjer spomenut i u izvještaju o stanju pravosuđa kojeg je sačinio Priebe i njegov ekspertni tim. Forto je istakao da ga raduje što aktuelna vlada nije zaustavila započete procese.

"Ono što živimo su posljedice koruptivnog djelovanja. Loše zdravstvo, loš obrazovni sistem, loše saobraćajnice i još mnogo toga uzrok ima u korupciji. Danas je štetnost korupcije, zbog pandemije, vidljivija i tragičnija nego ikad. Svjedoče tome brojne malverzacije s medicinskom opremom diljem BiH kao i pokušaji podmićivanja sudija i tužilaca da se pojedini slučajevi zataškaju. Društva koja su kao naše korupcijski premrežena kroz sve oblasti ljudskog života pa čak i u najtežim momentima za cjelokupnu zajednicu teško se sama mogu iznijeti s tim problemom. Podrška SAD-a u tom smislu je od enormnog značaja", navela je Lejla Brčić, članica predsjedništva Naše stranke.

Ona smatra da će stručna znanja i iskustva Erica Larsona nesumnjivo biti od velike koristi i još dodatno pospješiti i ojačati kapacitete i aktivnosti Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, ali i generalno pravosuđa u KS.

"Potpuno svjesna krize, ekonomske i svake druge, prouzrokovane virusom COVID-19, ipak pogrešnim cijenim potez Vlade da umanje sredstva za finansiranje Ureda kroz rebalans budžeta. Borba protiv korupcije, ukoliko želimo pružiti nadu mladim generacijama u pravdenije i poštenije društvo, mora biti nulti prioritet i ne može imati alternativu. U tom smislu, dolazak Larsona je još značajniji i nadamo se konkretnim aktivnostima koje će dovesti do značajnijih procesuiranja krivičnih djela s obilježjima koruptivnih ponašanja", dodala je Brčić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije